Kasteel van Attre

13 mei 2017: Brugelette – Harchies (GR 121) ( 31 km)

5 de etappe GR 121: Van Brugelette naar Harchies (Bernissart)

Parkoers: Attre – Chièvres – Tongres Notre Dame – Huissignies – Beloeil – Mer de Sable

We passeerden :

  • het kasteel van Attre
  • het stadje Chièvres
  • het kanaal Ath-Blaton
  • Tongres-Notre-Dame en Huissignies
  • het kasteel van Beloeil
  • het “Bois de Stambruges” en de Fontaine Bouillante
  • Mer de Sable

We parkeerden de wagen bij het stationnetje van Harchies, een deelgemeente van Bernissart. Dit was de aankomstplaats van onze 5de etappe over de GR121 vanuit Brugelette. In Harchies stopt op zaterdag geen enkele trein. Daarvoor moesten we in Blaton zijn, waar er wel een treinverbinding is naar Mons. In deze streek rijden er op zaterdag ook geen bussen. Daarom hadden we onze fietsen meegenomen om van Harchies naar Blaton te fietsen. In Blaton namen we de trein naar Mons en vandaar naar Brugelette.

In Brugelette begonnen we onze tocht en na een kwartuurtje pikten we het traject op van de GR121 in Mévergnies-les-Lens. In Attre stapten we voorbij het kasteel, gelegen langs de Oostelijke Dender. Vanuit Attre wandelden we naar Chièvres. In dit Waalse stadje is er een militair vliegveld dat gebruikt wordt door de Amerikaanse luchtmacht. We wandelden doorheen het centrum van Chièvres en over de Grote Markt met het kasteel van Egmont en voorbij de Sint-Martinuskerk. Via een trap dalen we af tot bij het riviertje de Hunelle.

Na de passage in Chièvres bemerkten we weldra het kerkje van Tongre-Saint-Martin en volgden we het GR-traject langs de oever van het kanaal Ath-Blaton (Ravel 4). Aan onze rechterkant stond de kleinste basiliek van België in het dorpje Tongre-Notre-Dame: de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek.

We bereikten Huissignies en laveerden er wat over stapwegels tussen de huizen door. We waren ongeveer halverwege en op een bankje rustten we eventjes uit. Tijd om een overtollige trui in de rugzak op te bergen en een slok water te drinken.

Een mooie, lange veldweg leidde ons daarna tot boven op een plateau. Er wachtte een mooi panorama over het open landschap. Wat later kwamen we bij het kasteel van Beloeil, gelegen midden in een prachtig park. Het is reeds eeuwenlang de verblijfplaats van de prinsen de Ligne . Nu volgde een bosrijke passage van de GR121: een tiental kilometer door eerst het Bois de Beloeil en daarna het Bois de Stambruges. Enkel aan het kanaal Ath-Blaton,bij het gehucht “Les Ecacheries”, verlieten we eventjes het bos. Bij de “Fontaine Bouillante” in het Bois de Stambruges pauzeerden we een tweede keer. De Fontaine Bouillante is een plas met kristalhelder water waaruit luchtbellen opborrelen. We trokken verder door het bos tot bij “La Mer de Sable”. Het terras van de horeca-zaak konden we niet links laten liggen en we dronken er een “Moinette”, een blond bier gebrouwen in Tourpes.

Er bleven nog een drietal kilometer tot bij het stationnetje van Harchies. In het plaatselijke café dronken we nog iets en reden daarna naar Blaton om de fietsen op te laden. Dit was de laatste volledige GR121-etappe in België. In Bon-Secours, een deelgemeente van Peruwelz, zullen we de grens oversteken en komen we in het “Parc naturel régional Scarpe-Escaut” in het noorden van Frankrijk.

Mijn foto’s: GR121 Brugelette-Harchies 13 mei 2017

Kasteel van Attre
Kasteel van Attre
Chièvres: Chapelle Notre-Dame de la Fontaine
Chièvres: Chapelle Notre-Dame de la Fontaine
Een lekkere Moinette bij het Mer de Sable
Een lekkere Moinette bij het Mer de Sable
Bois de Stambruges
Bois de Stambruges
Bois de Stambruges: Fontaine Bouillante
Bois de Stambruges: Fontaine Bouillante
Kasteel van Beloeil
Kasteel van Beloeil
dreef naar het kasteel van Beloeil
dreef naar het kasteel van Beloeil
uitrusten op een bankje in Huissignies
uitrusten op een bankje in Huissignies
ophaalbrug Tongre-Notre-Dame
ophaalbrug Tongre-Notre-Dame
Kanaal Ath-Blaton
Kanaal Ath-Blaton
Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.