het oude kanaal Brussel-Charleroi

29 april 2017: Nivelles – Braine-Le-Comte (GR121) (21 km)

GR121 Van Nivelles via Ronquières en Henripont naar Braine-Le-Comte

In Braine-Le-Comte namen we de lijnbus naar Nivelles. Een halfuurtje later werden we stipt op tijd met enkele marktgangers gedropt bij de Collégiale Sainte-Gertrude op de Grand’Place van Nivelles. De koffie in “la Brasserie de la Collégiale” deed deugd en was lekker. Aangezien de etappe slechts een goede 20 kilometer lang was, waren we niet echt gehaast en slenterden we nog wat rond op de wekelijkse markt. We kochten wat proviand voor onderweg en degusteerden aan een kraam enkele oesters van Marennes Oléron. Nivelles had ons aangenaam verrast: een warme en gezellige stad.

We verlieten Nivelles via de vroegere spoorlijn tussen Nivelles en Seneffe (pré-Ravel ligne 141). Wat later volgde een mooie passage langs het oude en charmante kanaal Brussel-Charleroi in de vallei van de Samme. In Ronquières dronken we iets in een Italiaans restaurant. Bij de brug over het kanaal hadden we een mooi zicht op de scheepslift of het “hellend vlak” van Ronquières. Daarna stapten we over de vroegere spoorlijn (Lembeek-Ecaussines) door de vallei van Sennette van Ronquières naar Henripont en dan verder door het Bois de La Houssière naar Braine-Le-Comte. Het bos kleurde blauw-paars van de bloeiende boshyacinten. In Henripont pauzeerden we eventjes op de trappen voor de mooie kapel Notre-Dame de Grâce (1702).

Mijn fotoreportage: Nivelles – Braine-le-Comte 29 april 2017

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

3 gedachten over “29 april 2017: Nivelles – Braine-Le-Comte (GR121) (21 km)

    1. Dag Guido, Er is een rechtstreekse busverbinding tussen Braine-Le-Comte en Nivelles. Het was een mooie, gevarieerde wandeling.

  1. Didier, ben deze etappe gisteren gelopen. Van station tot station kwam ik op 23,5 km. Ik vond de kathedraal van Nijvel prachtig; ook de passage aan het Ancien Canal en het bos boven Henripont waren meer dan de moeite. In zijn geheel genomen net iets te veel asfalt naar mijn goesting. Maar inderdaad een mooie etappe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.