De GR121 naar Hesdin

23 april 2017: Frévent-Hesdin (GR121) (29 km)

Prachtige GR-wandeling langs en door de vallei van de Canche.

organisatie GR-West-Vlaanderen

Deze maand organiseerde GR West-Vlaanderen een bustocht naar Frévent, een stadje in de Artois voor een tocht over de GR121. Voor ons een unieke kans om kennis te maken met de GR-stappers uit West-Vlaanderen en meteen een nieuw stukje GR121 te stappen.

Een volle bus wandelaars kwam iets voor halftien aan in Frévent. Een koffie en een croissant later startten we samen met een groep van 10 wandelaars voor de lange tocht. Vanuit Frévent zouden we de GR121 volgen tot Grigny en dan van hieruit verder stappen tot Hesdin, het eindpunt van de tocht.

Meteen na de start klommen we omhoog en lag Frévent en de Canche weldra beneden ons. We passeerden de charmante, kleine dorpjes Ligny-sur-Canche en Bourbers-sur-Canche. Dit deel van de GR121 volgt hier de loop van de Canche. Het traject ging op en af tegen de soms steile rechteroeverrug. Het ene moment liepen we dicht bij de Canche en enkele kilometers verder lag het riviertje in de diepte onder ons. Ook de dorpjes Monchel-sur-Canche en Conchy-sur-Canche passeerden de revue. Het was genieten van de stilte, de rust, het mooie landschap en de geel-bloeiende koolzaadvelden. La douce France verkeerde in verkiezingsmodus maar behalve enkele bordjes met het opschrift “Bureau de vote” was hiervan niet veel te merken. Of was dit slechts schijn ?

Halverwege de tocht in Fillièvres konden we onze casse-croûte verorberen. De Tripel Plukker, meegesmokkeld uit Poperinge, viel in de smaak van menige GR-wandelaar. Fillièvres heeft een kerkje met een heel bijzondere kerktoren en ook een grote, oude “Ferme de l’Abbaye”, die toebehoorde aan de abdij Saint-Josse bij Montreuil.

Via het dorpje Wail bereikten we het kleine Vieil Hesdin. De stad Hesdin lag vroeger op deze plaats maar de stad en het kasteel werden in de 16de eeuw door Keizer Karel V volledig vernield en amper een jaar later enkele kilometers verder opnieuw opgebouwd: het huidige Hesdin.

Daarna loopt de GR121 flink omhoog over Les Montagnes, waar men mooie vergezichten heeft. Dan begon de afdaling naar Grigny, gelegen in het dal van de Ternoise, een zijriviertje van de Canche. Hier verlieten we het traject van de GR121 en via een mooi wandelpad langs de Ternoise ging het richting Hesdin. We beëindigden de tocht op de “Place d’Armes” en genoten nog van een terrasje. Volgens Michel verdient het plaatsje een bezoek op donderdag, de marktdag in Hesdin en kan men er ook lekker eten.

Het werd een schitterende tocht doorheen het mooie, glooiende landschap. We passeerden een 9-tal dorpjes langs het riviertje de Canche. Het leek of de tijd hier was blijven stilstaan.

Met dank aan de tochtleiders Michel en Piet.

Mijn fotoreportage: Frévent-Hesdin 23 april 2017

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.