Spierekanaal

4 maart 2017: Spiere (22 km)

Wandelen langs het schilderachtige Spierekanaal van Spiere tot bij de Franse grens in Leers-Nord.

Het Spierekanaal is slechts 8 kilometer lang en verbindt de Schelde in Spiere met het “Canal de Roubaix” bij de grens. Het kanaal werd gegraven tussen 1840 en 1843 en moest de textielindustrie van de Noord-Franse metropool Lille-Roubaix-Tourcoing voorzien van water en steenkool.

De wandeltocht had ikzelf in mekaar geknutseld met Basecamp, het gratis software programma van Garmin en op mijn GPS-toestel opgeladen.

Ik vertrok vanaf het kerkje van Spiere (Espierres). Bij de brug over het kanaal twijfelde ik even welke oever ik zou volgen: het verharde jaagpad of het graspad langs de andere oever. Ik koos voor het graspad, zoals ik had voorbereid en uitgetekend, op de noordelijke oever en bleef het pad volgen tot bij de sluis van Warcoing. Hier dwarste ik het kanaal en vervolgde mijn tocht langs de andere oever en het verharde jaagpad. Na een 4-tal kilometer bereikte ik Saint-Léger, een deelgemeente van Estaimpuis (Steenput). Langs het kanaal kon ik door de bomen en struiken een glimp opvangen van “La ferme du Temple”, een vroegere Tempeliers-commanderij. Ik passeerde nog de sluis van Estaimpuis en enkele mooie ophaalbruggetjes.

Bij de Franse grens aan het Maison du Canal, een oude sluiswachterswoning, verliet ik de kanaaloever. In het grensdorp staat een standbeeld van “le Satcheu” of de boottrekker. Ik was ondertussen bijna halfweg en stopte eventjes in het café aan de kerk en bestelde er een koffie.

Via rustige wegen en enkele veldwegels wandelde ik daarna via Estaimbourg naar Pecq, van waar ik de linkeroever van de Schelde zou volgen. Aan de overkant van de Schelde lag luttele kilometers verder de Mont Saint-Aubert. Langsde Schelde stapte ik via Warcoing en de suikerfabriek terug naar Spiere.

Mijn foto’s: Spiere 4 maart 2017

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.