Natuurreservaat Kleiputten in Ploegsteert

19 maart 2017: Ploegsteert (23 km)

Wandelen door het natuurreservaat de Kleiputten in Ploegsteert en langs de Leie en de Schreve.

De wandeling startte vanuit de gebouwen van de Steenbakkerij van Ploegsteert. De tocht ging eerst door het natuurreservaat en het moerasgebied rond de ontgonnen kleiputten. Het natuurgebied heeft een oppervlakte van zo’n 150 ha en is een rustplaats waar heel wat vogelsoorten komen overwinteren.

Na een achttal kilometer bereikte ik de rustpost in het grensdorpje Le Bizet. Vanuit Le Bizet was er een lus uitgepijld door de akkers en velden en het vlakke landschap tussen Ploegsteert-Le Bizet en de grens met Frankrijk. Aan de einder in het Noordwesten bemerkte ik de Kemmelberg en rondom mij de kerken van Nieuwkerke, Ploegsteert, Nieppe en Armentières. Ik wandelde voorbij Soyer Farm, de plaats waar tijdens de Eerste Wereldoorlog het hoofdkwartier gevestigd was van Winston Churchill. Op deze plaats, op een boogscheut van het kerkje van Plugstreet en op enkele honderden meter van de Franse grens, had hij in 1916 de leiding over het 6de bataljon van de Royal Scots Fuseliers. Wat later kwam ik bij het gehucht “Clef de Hollande”, gelegen op de “schreve” tussen het Waalse Le Bizet en het Franse Nieppe (of Niepkerke). De tocht volgde daarna de grens langs de loop van de vroegere Leie tot bij Le Bizet.

Na de tweede passage in Le Bizet bleef ik verder de Belgisch-Franse grens volgen tot aan de brug over de Leie in Houplines. Het parkoers bleef het jaagpad volgen langs de rechteroever van de rivier tot Frelinghien (traject GR121B). Tussen Houplines en Menen vormt de Leie de grens tussen België en Frankrijk. Via Touquet, een gehucht van Warneton (Waasten), bereikte ik opnieuw de Steenbakkerij van Ploegsteert.

Mijn foto’s: Ploegsteert 19 maart 2017

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.