4 februari 2017: Brussel (23 km)

GR12: van Brussel centrum tot Ukkel Kalevoet en daarna de “Groene Wandeling” tot aan het Universitair Ziekenhuis Erasmus in Anderlecht.

De GR12 is ongeveer 1.000 km lang en loopt van Amsterdam via Brussel naar Parijs. Een wandelgids beschrijft het 200 km lange traject door Vlaanderen van Bergen-op-Zoom tot Braine-le-Château. Via dit GR-pad kan men wandelend Brussel verkennen. Het traject loopt van Noord naar Zuid dwars doorheen de hoofdstad: van Grimbergen naar Ukkel.

Enkele weken terug bewandelden we het stukje van de GR12 van het Atomium tot in het centrum van Brussel (Brussel 14 januari 2017). Dit was ons zodanig meegevallen dat we besloten om onze Brusselse “expeditie” te vervolgen. Ons plan was om de GR12 te volgen tot voorbij het stationnetje van Ukkel Kalevoet en daarna de Groene Wandeling te volgen van het natuurgebied Keyenbempt (Nekkergatsmolen) tot het ziekenhuis Erasmus in Anderlecht.

Zaterdagmorgen kwart over acht startten we vanuit het Centraal station. Bij de Sint-Michiels-en-Sint-Goedelekathedraal kwamen we bij het traject van de GR12 en weldra bereikten we de mooie Brusselse Grote Markt. Het was duidelijk dat de stad nog in slaapmodus verkeerde want we liepen schier alleen over één van de drukst bezochte pleinen van ons landje. Enkel de bestelwagens reden op en af ter bevoorrading van de horecazaken. We namen ruimschoots de tijd om plaatjes te schieten van het prachtige plein.

Daarna begonnen we echt aan onze tocht langs monumenten, historische gebouwen en pleinen en parken. Achtereenvolgens passeerden we het Manneken Pis en de Villerstoren (oude stadsomwalling). Op de Grote Zavel waren de antiekhandelaars bezig met het uitstallen van hun antiquiteiten. Daarna wandelden we via de Kleine Zavel, het Egmontpaleis en het Egmontpark naar het imposante Justiepaleis. We genoten hier een poosje van het mooie panorama over Brussel: Koekelberg, het Atomium, de toren van het stadhuis.

Met een lift daalden we af van het Poelaertplein naar een heel andere wereld: de Marollen, de oude volkswijk. Om bij het Vossenplein te komen, moesten we eventjes het GR-traject verlaten. We liepen over de vlooienmarkt en dronken eerst een koffie in het café “Le Pavé” en aten daarna ajuinsoep in “La Clef d’or”. Ons koningspaar was hier ooit op bezoek. Een foto aan de muur getuigt van deze gebeurtenis en het tafeltje naast ons draagt goudkleurige metalen plaatjes: “Mathilde” en “Philippe”. In het volkscafé werden we vriendelijk bediend. Tijdens onze tocht van Brussel naar Geraardsbergen in 2013 (verslag) was dit onze eerste halte.

Terug op pad kwamen we bij de Hallepoort en het ging in stijgende lijn tot bij het Stadhuis van Sint-Gillis. Daarna wandelden we door enkele mooie parken: het Park van Vorst en het Dudenpark, de vroegere thuishaven van de Brusselse voetbalclub “Union Saint-Gilles”.

We wandelden voorbij de Sint-Pieterskerk in Ukkel en kwamen bij een mooie holle weg bezaaid met glibberige kasseistenen aan de rand van het Park van Wolvendael: de Crabbegatweg. Langs de Dieweg ligt de historische begraafplaats van Ukkel. Hier ligt ook Hergé begraven en het kerhof is beschermd is monument en landschap. We daalden af naar het station van Ukkel Kalevoet en bij de Nekkergatsmolen, een watermolen langs de Geleytsbeek verlieten we de GR12 en pikten het traject op van de Groene Wandeling.

In de gids van de Groene Wandeling werd het deel van de Nekkergatsmolen tot Erasmus (Anderlecht) omschreven als “waarschijnlijk het meest contrastrijke deel” van de lus rond Brussel. Dit bleek inderdaad de goede omschrijving. We wandelden door enkele stukjes natuur aan de rand van Brussel: in het begin de Keyenbempt in de vallei van de Geleytsbeek, daarna het Bemptpark in Vorst en op het einde door het natuurgebied van de Vogelzangbeek. Maar we verkenden ook een stukje industriegebied (Audifabriek in Vorst) en stapten enkele kilometers langs heel drukke invalswegen naar Brussel. Ook het kanaal Brussel-Charleroi was een tijdje onze tochtgenoot.

Aan het Erasmusziekenhuis namen we de metro terug naar het station Brussel-Centraal.

Mijn fotoreportage: Brussel 4 februari 2017

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.