24 december 2016: Mesen (18 km)

Van Mesen naar de Plugstreets in en rond Ploegsteert.

Mesen ligt in de zuidelijke Westhoek van West-Vlaanderen op een boogscheut van de Franse grens. Het is een zeer landelijke omgeving in het zuiden van het West-Vlaamse Heuvelland. Mesen telt amper 1000 inwoners en is daardoor de “kleinste stad van België“.

De tocht had ik via de site van Grote Routepaden gedownload en op mijn GPS opgeladen. Ik vertrok bij het Toeristisch Infopunt op de Markt. Een bronzen standbeeld voor het gebouw herdenkt “Christmas Truce”, de kerstbestanden in en rond Mesen op kerstavond en kerstdag 1914. Toen verlieten Britse en Duitse soldaten hun loopgraven om samen in niemandsland Kerstmis te vieren en zelfs een partijtje voetbal te spelen. Ook op het plein staat het beeld van de “New Zealand Soldier”. De Nieuw-Zeelandse troepen verdreven immers tijdens de slag om Mesen de Duitsers van de heuvelrug van Mesen.

Ik maakte eerst een ommetje rond de opvallende Sint-Niklaaskerk met koepelvormige toren en via de Rijselstraat daalde ik af tot bij de Douvebeek, een zijriviertje van de Leie dat hier de grens vormt tussen Vlaanderen en Wallonië. Ik passeerde ondertussen 2 kleinere militaire begraafplaatsen: Bethleem Farm East cemetery (aan mijn linkerkant) en Bethleem Farm West (rechts). Niets bijzonders ware het niet dat in de nabijgelegen Bethlehemhoeve Adolf Hitler begin 1915 een tijdje revalideerde.

Ik wandelde verder door een stukje Henegouwen richting Warneton (Waasten) en wat later maakte ik kennis met een lange en rechte “plugstreet” richting Ploegsteertbos. De wielerklassieker Gent-Wevelgem zal in 2017 een ommetje maken over deze half verharde wegen rond Ploegsteert.

Wat verder merkte ik een bordje op met daarop de naam van Winston Churchill. Deze Britse staatsman nam in 1915 ontslag als minister en was hetzelfde jaar bevelhebber van een bataljon aan het front in Plugstreet, zoals de Britten Ploegsteert noemden.  Een houten kruisje langs de weg herdenkt de “wapenstilstand van Kerstmis 1914” en wat verder bij de militaire begraafplaats Prowse Point werd op initiatief van de UEFA en zijn voorzitter Michel Platini een nieuw monument onthuld ter herdenking van deze kerstbestanden.

Een andere plugstreet  leidde me voorbij Mud Corner en een poosje later stuurde een pad mij doorheen het Bois du Gheer. Langs de steenweg Ploegsteert-Mesen vlakbij het Britse Memorial van Ploegsteert ligt het bezoekerscentrum Plugstreet 14-18Ik pauzeerde eventjes in een horeca-zaak tegenover het Memorial.

Daarna volgde een stukje door het Bois de la Hutte, een ander stukje van Ploegsteertbos, en het klimmetje van de Rozenberg. Bij mijn passage vorige week (Wijtschate 18 december 2016) was het uitzicht door de mist beperkt maar nu kon ik duidelijk de kerktorens van Nieuwkerke en Wulvergem en de West-Vlaamse heuvels met als eerste in de rij de Kemmelberg ontwaren. Ik genoot van het mooie panorama: voor mij de Douvevallei en wat verder op de heuvelrug Wijtschate en de torens van Mesen: Sint-Niklaaskerk en de Ierse Vredestoren. Een onverhard pad bracht me bij Hill 63 opnieuw tot boven aan de rand van het Bois de la Hutte. Daarna ging het opnieuw in dalende lijn naar de Douvebeek en de Steenbeek. In de vallei onder Mesen was de Sint-Niklaaskerk onzichtbaar maar iets hoger pronkten de Ierse toren en de witte obelisk van het Nieuw-Zeelands monument. Boven bij het monument wachtte een mooi uitzicht over de lager gelegen Douve- en de Steenbeekvallei.

Ik passeerde daarna nog het Ierse vredespark met de vredestoren en de militaire begraafplaats “Messines Ridge”.

Mijn fotoreportage: Mesen 24 december 2016

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.