5 november 2016: Langemark (19 km)

De Rode Draak van Langemark

De wandeltocht vertrok vanuit het OC Den Tap in Langemark en trok richting Poelkapelle. In het centrum van Poelkapelle stapten we voorbij het monument, ter ere van Georges Guynemer, een Franse piloot die tijdens de Eerste Wereldoorlog in de omgeving  crashte. Boven op het monument vliegt een ooievaar. De vogel verwijst naar het “Escadrille des Cigognes” waartoe de piloot behoorde.

Twee lussen lieten ons de omgeving van Poelkapelle verkennen en daarna stapten we opnieuw naar Langemark. We lieten niet na om even binnen te wippen in het café “de baskuul” aan het voormalige stationnetje van Langemark. Aan de muur hing een vergeeld krantenknipsel met de foto van de laatste “bietentrein” die vanuit Langemark was vertrokken. De kranige bazin van het café wist ons te vertellen dat deze treinen richting suikerfabriek van Moerbeke of Quévy reden. Toen we haar vroegen in welk jaar de “laatste” bietentrein dan wel was vertrokken, bleef ze ons het antwoord schuldig.

De wandeling ontgoochelde ons enigszins. Het parkoers was volledig verhard en bezienswaardigheden als het ” the Brooding Soldier”, het “Duitse militaire kerkhof” of “de rode draak” van het  National Welsh Memorial Park kregen we niet te zien.

We gingen dan maar na de wandeling op zoek naar de  rood gekleurde bronzen draak boven op een dolmen (in het Welsh “cromlech”). Het monument werd in 2014 opgericht en staat op de plaats waar in 1917 de Welshe dichter Hedd Wyn sneuvelde. Het herdenkt de inzet van de ganse Welshe bevolking tijdens de Groote Oorlog.

Enkele foto’s: Langemark 5 november 2016

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.