1 november 2016: Zillebeke (19 km)

Wandelen in de frontstreek van de zuidelijke Ypres Salient.

Parkoers: Gasthuisbossen – Hill 60 – Palingbeek -Zillebeke vijver – Verdronken weide

Vanuit de startplaats aan Zillebekevijver hadden de organisatoren twee wandellussen uitgepijld. Ik verkoos om eerst de grootste lus richting Gasthuisbossen en domein de Palingbeek te stappen en nadien de kleinere lus. Er hing nevel en mist over het glooiende landschap maar het zonnetje deed zijn uiterste best om door de wolken te breken.  In de streek rond Ieper werd tijdens de Eerste Wereldoorlog hevig gevochten en het front liep in een boog rondom Ieper: de Ieperboog of Ypres Salient. De tocht ging door de zuidelijke sector van de Ypres Salient en ik passeerde dan ook heel wat monumenten, begraafplaatsen en sites die herinneren aan de Wereldoorlog: Hill 62, Hill 60, de mijnenkrater Caterpillar, The Bluff in het domein de Palingbeek.

In het bezoekerscentrum van het domein de Palingbeek was er een rustpost en op het terras dronk ik een koffie.  Daarna vervolgde ik mijn tocht door de Palingbeek. Het parkoers maakte nog een ommetje door het Molenbos. Het was ondertussen genieten van de rust, de natuur, de mooie herfstkleuren en het herfstzonnetje.

Na 13 kilometer kwam ik opnieuw in Zillebeke en ik begon onmiddellijk de kleine lus rond Zillebekevijver en de “Verdronken Weide”.

De regio ten zuiden van Ieper heb ik tijdens verschillende tochten reeds uitgebreid kunnen verkennen. Niettegenstaande ik al heel wat wandelkilometers heb afgestapt door het mooie, glooiende landschap van deze streek, blijven de prachtige natuur, de rust van de omgeving en de historische oorlogssites mij steeds verder boeien en bekoren.

De regio kan men “wandelend” verkennen door gebruik te maken van het wandelnetwerk Ieperboog.

Enkele foto’s: Zillebeke 1 november 2016

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

2 gedachten over “1 november 2016: Zillebeke (19 km)

  1. Bedankt Leen. De bosrijke streek ten zuiden van Ieper en het Heuvelland zijn inderdaad prachtige wandelgebieden in West-Vlaanderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.