9 oktober 2016: Onnezies (Adeps) (23 km)

Prachtige wandeltocht in het Parc Naturel des Hauts-Pays.

logo favicon ipas retina 144

De tocht startte vanuit het Maison du Parc naturel des Hauts-Pays in Onnezies, een deelgemeente van Honnelles in de Waalse provincie Hainaut. Deze streek situeert zich ten zuidwesten van Mons, in de driehoek gevormd door de steden Mons, Valenciennes en Maubeuge.

In de startplaats schreef ik mij in voor de omloop van 20 kilometer. Het was nog frisjes (amper 2°) bij de start, maar het prille zonnetje klom steeds hoger boven de horizon en was veelbelovend. Ik genoot van een mooie wandeltocht door de prachtige natuur en het golvende landschap van de Haut-Pays. In deze streek zijn er nog heel wat onverharde veldwegen en restanten van kasseiwegen. Het parkoers liep door akkers en velden en door het Bois d’Angre en langs de beboste oevers van de “Grande Honnelle”. Langs het riviertje passeerde ik de rotsformatie “Le Caillou-qui-Bique“, het embleem van het Haut-Pays.  De Vlaamse Franstalige dichter en schrijver Emile Verhaeren verbleef jaarlijks enkele maanden vlakbij deze mooie plek midden de natuur: namelijk in Roisin, een andere deelgemeente van Honnelles. In het huis waar hij woonde, is er nu een klein museum ingericht: de Espace Emile Verhaeren.

In het “Chalet du Garde” midden in het bos rustte ik eventjes en dronk er een koffie. Ik herinnerde mij de plaats van een wandeltocht vanuit Thulin in 2013: zie verslag. Ik vervolgde daarna mijn tocht en via Gussignies (France), Fayt-le-Franc en Montignies-sur-Roc stapte ik terug naar de startplaats in Onnezies. Luid weerklinkende geweerschoten herinnerden er mij aan dat de herfst het jachtseizoen bij uitstek is. Gelukkig moest ik nergens dekking zoeken. Na de wandeling gaf mijn GPS ruim 23 kilometer aan. De extra kilometers kon ik deels verklaren omdat ik een poosje het goede traject kwijt was en ik noodgedwongen op mijn stappen moest terugwandelen. Na afloop spoelde ik alles door met een “Montagnarde”, een bier gebrouwen in de Brasserie de l’Abbaye des Rocs in Montignies-sur-Roc.

Door deze streek loopt eveneens een stukje GR-pad dat de GR129 (vanaf Givry) verbindt met de GR122 (Sebourquiaux) in Frankrijk.

Mijn fotoreportage: Onnezies 9 oktober 2016

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.