Vosseputten tussen Kortenberg en Lemmeke

22 oktober 2016: Kortenberg-Grimbergen (Streek GR-Groene Gordel) (26 km)

Derde etappe van de StreekGR rond Brussel of StreekGR Groene Gordel

We parkeerden de wagen op een parking in het centrum van Grimbergen nabij het Prinsenbos. Iets voor acht uur namen we de bus naar Kortenberg, met een overstap in Machelen bij Brucargo. Het NMBS-station van Kortenberg was het beginpunt van de tocht. Een mooie en lange veldweg, genaamd Vosseputten, leidde ons door het open landschap naar het gehucht Lemmeke. Links van ons lag Steenokkerzeel en de luchthaven van Zaventem en aan onze rechterkant Nederokkerzeel. De veldweg loopt onder de aanvliegroute naar de luchthaven en is dus een ideale plaats voor vliegtuigspotters. We vergaapten ons ondertussen aan de landende vliegtuigen boven ons hoofd.

In een broodjeszaak langs de drukke Haachtsesteenweg in Berg (Kampenhout) stopten we eventjes voor een broodje met kaas en een koffie. We werden er vriendelijk bediend door een bevallige dienster en het smaakte heerlijk.

Onverharde wegen en bosrijke paadjes volgden elkaar op. Deze streek was duidelijk heel wat vlakker en alleszins minder golvend dan het traject tussen Halle, Groenendaal en Kortenberg.

Via Perk, Elewijt en Eppegem bereikten we de Zennevallei ten noorden van Brussel. Tussen Elewijt en Eppegem passeerden we “het Steen” of “Rubenskasteel”. Schilder Pieter Paul Rubens kocht het kasteel in  1635 en toverde er enkele belangrijke werken uit zijn penseel. In Eppegem pauzeerden we eventjes in het volkscafé “Rubenshof”. Het kerkje van Eppegem werd prachtig gerestaureerd en heeft een mooie Romaanse toren. Vanuit Eppegem stapten we daarna verder door de Zennevallei tot bij het zeekanaal Brussel-Schelde.  Bij de “Verbrande Brug” staken we het zeekanaal over.

We volgden nu een tweetal kilometer een smalle voetweg: de Grote Kerkwegvoetweg, die evenwijdig loopt aan de Maalbeek.  Bij het gehucht Veldkant passeerden we de Veldkantkapel en bereikten wat later de Maalbeek. Langs de waterloop liggen een viertal watermolens en we wandelden voorbij de “Tommenmolen” en de “Liermolen”. De barokke Sint-Servaaskerk van de Norbertijnenabdij van Grimbergen was het eindpunt van de wandeling.

De volgende etappe over de streek GR Groene Gordel zal ons van Grimbergen naar Ternat brengen. Vanuit Ternat wandelen we daarna door het Pajottenland terug naar Halle.

De foto’s van de tocht: Kortenberg-Grimbergen 22 oktober 2016

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

2 gedachten over “22 oktober 2016: Kortenberg-Grimbergen (Streek GR-Groene Gordel) (26 km)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.