3 september 2016: Kruishoutem (29 km)

Wandeltocht doorheen het landelijke Kruishoutem.

De Oost-Vlaamse gemeente Kruishoutem ligt in het glooiende landschap tussen Leie en Schelde. Op het grondgebied van de gemeente liggen zes prachtige kastelen en heel wat historische hoeven. De tocht startte vanuit een zaaltje in het centrum van de “eiergemeente”. Het parkoers ging eerst in de richting van de Kruishoutemse deelgemeente Lozer. Even buiten de dorpskern van Kruishoutem passeerde ik het eerste kasteel: het kasteel Aaishove. Daarna stapte ik richting Lozerbos, de groene long van Kruishoutem en de dorpskern van Lozer. Een prachtige dreef leidde mij tot bij het kleine kerkje.

Na de passage in de rustpost Lozer passeerde ik het kasteel van Lozer, het kasteel van de familie della Faille. De volgende rustpost was in het dorpje Lede, dat samen met Wannegem deel uit maakt van Wannegem-Lede, een andere deelgemeente van Kruishoutem. Het parkoers volgde een tijdje de Blinkerroute, een fiets- en wandelroute die langs heel wat lievelingsplekjes van de Kruishoutemse jeugdauteur Marc De Bel loopt. Onderweg merkte ik nog het kerkje op van Huise, de Huisekoutermolen en de Schietsjampettermolen.

In de rustpost in Lede zou ik twee maal passeren. Er was een wandellus van ruim 8 kilometer uitgepijld richting het schilderachtige Mullem (Oudenaarde) en Huise (Zingem). Het was prachtig wandelen in de vallei van de Rooigembeek. Ik stopte eventjes voor een verfrissing in de “Vaderlander”, het café rechtover de kerk van Huise. Via de Huisekoutermolen stapte ik terug naar het wat lager gelegen Lede.

Na de tweede passage in de rustpost begon ik aan de terugweg naar Kruishoutem. Ik passeerde het kasteel van Wannegem-Lede (Kasteel de Ghellinck d’Elseghem) en het kerkje van Wannegem. De geklasseerde kasseiwegen van het dorpje werden in het verleden meermaals opgenomen in het parkoers van de Ronde van Vlaanderen. Een kerkwegel bracht me tot bij galerij ’t Leeghoek en door de akkers en velden van Zijldegem wandelde ik terug naar de startzaal in Kruishoutem.

De tocht verliep grotendeels op het grondgebied van Kruishoutem en liet de wandelaars kennis maken met de pittoreske dorpjes: Lozer, Wannegem, Lede, Huise en Mullem.

Enkele foto’s: Kruishoutem 3 september 2016

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.