25 september 2016: Groede (Nl) (20 km)

Wandelen over dijken, door de Groese polders, de polders tussen Groede en Breskens en langs de Zeeuwse kust.

Het dorpje Groede ligt op enkele kilometers achter de kust in de Zeeuwse polders tussen Sluis en Breskens.  De wandeltocht startte vanuit het speel- en infopark Groede Podium, gelegen tussen de dorpskom en de kust. Op deze plaats werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter een “bunkerdorp” van een elftal bunkers gebouwd, dat deel uitmaakte van de Atlantikwall. Deze bunkers maken nu deel uit van het park.

In het eerste deel van de tocht wandelde ik over de Zwartegatsedijk naar de kust. Daarna volgde ik het wandel- en fietspad in de duinen tussen Nieuwvliet en Breskens. In de verte aan de overkant van de Westerschelde ligt Vlissingen. Bij de Zwartegatse kreek verliet ik de duinen en over een mooi pad langs de kreek wandelde ik terug naar Groede Podium.

Na de passage in het park ging het richting dorpskern van Groede. Het was een mooie passage door de smalle straatjes van het kleine, pittoreske dorpje. Bij de Grote Kerk staat het standbeeld van Jacob Cats, een bekende Zeeuwse dichter en politicus. Er was een rustpost in een camping net buiten de dorpskom. De tocht ging nu verder door de polders richting Breskens. Ik wandelde over de Hogedijk en de Nolletjesdijk en passeerde het nieuw aangelegde getijdengebied Waterdunen. Via het Boerenhol en de Bramendijk kwam ik een tweede maal bij de camping. Over de Havendijk en de Puijendijk stapte ik terug naar Groede Podium.

Afgelopen zomer wandelde ik langs de kust en door de polders van Groede toen ik over het Nederlands kustpad van Breskens tot Sluis tot stapte: Breskens-Sluis

Mijn foto’s van de wandeltocht: Groede 25 september 2016

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.