24 september 2016: Groenendaal-Kortenberg (Streek GR-Groene Gordel) (34 km)

Parkoers: Groenendaal (Hoeilaart) – Jezus-Eik – Tervuren – Vossem – Moorsel – Everberg – Kortenberg

We vervolgden onze tocht over de Streek-GR Groene Gordel. Deze tweede etappe zou ons van Groenendaal (Hoeilaart) naar Kortenberg brengen. De auto hadden we bij het station van Kortenberg geparkeerd en we spoorden via Brussel-Noord naar Groenendaal. Hier waren we een tijdje terug aanbeland toen we startten vanuit Halle (verslag).

Toen we het stationnetje van Groenendaal achter ons lieten, stapten we onmiddellijk een uitloper van het Zoniënwoud in. Toen we het bos verlieten, passeerden we een plaatsnaambord “Overijse” en volgden een heel eindje een lange rechte zandweg en kasseiweg: de Koedalstraat. Het geluid en het geraas van het verkeer op de autoweg  Brussel-Namen werd steeds duidelijker hoorbaar.

We bereikten de dorpskern van Jezus-Eik, een gehucht van Overijse. Het kerkje van het plaatsje is gelegen langs de drukke autoweg. Vanuit Jezus-Eik stapten we  door het Kapucijnenbos, een gedeelte van het Zoniënwoud en door het Geografisch Arboretum van Tervuren verder naar Tervuren. We liepen een eerste keer langs de Voer, een riviertje dat in het Kapucijnenbos ontspringt en in Leuven in de Dijle uitmondt.

In Tervuren namen we een eerste korte pauze en dronken iets in een café op de Markt. Het was er heel druk en de mensen genoten op de terrassen op het marktplein met volle teugen van het deugddoende herfstzonnetje. De streek GR loopt daarna verder door het mooie park van Tervuren. Bij de Vossemvijver verlieten we het park en stapten verder langs de Voer naar Vossem. We hoopten hier iets te kunnen eten, maar in het plaatselijke café “in den Congo”, gelegen achter het mooie kerkje, konden we enkel iets drinken en we bestelden dan maar een frisse “Oude Geuze Boon”.  De dorpskroeg bestaat reeds meer dan honderd jaar en men kan er nog pintjes drinken voor één euro.

Toen we Vossem achter ons lieten, namen we afscheid van de streek-GR Dijleland. Dit GR-pad loopt een eindje samen met de GR Groene Gordel en loopt vanuit Vossem verder in de richting van Leefdaal. Wijzelf volgden verder de Groene Gordel en stapten richting Moorsel, een deelgemeente van Tervuren. We klommen uit het dal van de Voer en zagen achter ons de toren van het kerkje van Vossem liggen en aan onze rechterkant merkten we de gebouwen op van de universiteitsstad Leuven . In de verte zagen we vliegtuigen die hun landing naar de luchthaven van Zaventem inzetten.

Het pad liep niet door de dorpskern van Moorsel. Via het gehucht Vrebos kwamen we wat later bij de brug over de autoweg E40 en wandelden daarna voorbij een gesloten jeugdinstelling. We daalden we af door het natuurgebied De Grubbe via een holle weg en een voetweg bracht ons tot bij het centrum van Everberg. Er restten nog een viertal kilometer naar Kortenberg en we pauzeerden er nog een laatste keer.

Op weg naar Kortenberg stapten we nog voorbij de kasteelhoeve het “Biesthof”, door het Platsoenbos en door het park van de abdij van Kortenberg.

Het was een prachtige tocht langs de oostelijke rand van onze hoofdstad doorheen een stukje Dijleland.

De volgende etappe zal ons van Kortenberg naar Grimbergen leiden.

Enkele foto’s: Groenendaal-Kortenberg 24 september 2016

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.