20 augustus 2016: Rumbeke-Zillebeke (GR128) (26 km)

De GR128 (Vlaanderenroute) is een GR-pad van ongeveer 680 km en loopt van Wissant (Witzand) aan de Franse Côte d’Opale tot in Aachen (Duitsland). De route doorkruist Vlaanderen van West naar Oost: van Kemmel (West-Vlaanderen) tot Teuven (Limburg).

Ik startte de tocht aan het mooie kasteel van Rumbeke, gelegen in het provinciale domein Sterrebos. De GR128 loopt door deze groene long ten zuiden van Roeselare. Na het dwarsen van de drukke Rijksweg kwam ik bij het Bergmolenbos, een stadbos in wording waar ook het Sterrebos toe behoort alsook de nabij gelegen natuurreservaat de Kleiputten. Op weg naar het gehucht de Zilverberg passeerde ik het Muze’um L, dat langs de lichtmeridiaan ligt. Vanaf de Zilverberg stapte ik via de wijk Koekuithoek richting Moorslede. Het kasteel op de Koekuit werd tijdens WOI volledig verwoest. Tijdens de oorlog deed het dienst als Rode Kruispost voor het Duitse leger. Het huidige kasteel werd opnieuw opgebouwd vanaf 1926 en is privaat eigendom en dus niet toegankelijk voor het publiek. Door de gesloten poort kon ik amper een glimp opvangen van het bouwwerk.

Ik naderde nu de bebouwde kom van Moorslede. Het GR-pad loopt door de straten van het dorp en daalt dan af tot bij de “stroroute”, de vroegere spoorlijn 64 tussen Roeselare en Ieper. De treinen op deze lijn vervoerden bieten en stro en zo gaf men de naam “stroroute” aan de spoorlijn. Ik zou deze vroegere spoorlijn blijven volgen tot Zonnebeke. Aan het vroegere station van Passendale is er een café waar ik eventjes op adem kwam. De stroroute was tijdens WOI ook strategisch en logistiek heel belangrijk. Ik passeerde nu heel wat informatieborden met uitleg over de gebeurtenissen tijdens de wereldoorlog. Wat verderop ligt Tyne Cot Cemetery, de grootste Britse militaire begraafplaats op het vasteland. Ook het Australische leger nam deel aan de veldslag en noemde de spoorlijn tussen Zonnebeke en Passendale: “The Road to Passchendaele”.

Wat verder bereikte ik Zonnebeke. De GR128 loopt hier door het mooie kasteelpark en voorbij het museum: Memorial Museum Passchendaele 1917.

Van hieruit wandelde ik naar het Polygoonbos, dat ik helemaal dwarste en via de Nonnebossen bereikte ik uiteindelijk de Menenstraat nabij het pretpark Bellewaerde. Ik verliet hier de GR128. Het GR-pad loopt verder richting Hill60 en Palingbeek. Ikzelf sloot mijn tocht af op het terras van het “Hooge Crater Museum”.

Mijn foto’s : GR128 Rumbeke-Zillebeke

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.