31 juli 2016: Halle-Groenendaal (Hoeilaart) (StreekGR-Groene Gordel) (21 km)

1ste etappe van de streek GR-Groene Gordel: door het golvende landschap ten zuiden van Brussel

Vertrek vanuit Halle (station) en dan via Dworp, Alsemberg, Sint-Genesius-Rode, het Zoniënwoud naar het station Groenendaal in Hoeilaart.

We kozen het station van Halle als vertrekpunt van onze 1e tocht van de Groene Gordel. De topogids beschrijft de streek-GR rond Brussel in tegenwijzerzin en het station van Groenendaal (Hoeilaart) was onze eindbestemming.

Toen we het station van Halle verlieten, was het even zoeken naar de eerste geel-rode markeringen. Van de bedevaartsstad in de Zennevallei kregen we niet veel te zien. We wandelden in oostelijke richting, lieten de stad meteen achter ons en passeerden de Sint-Annakapel op den Broekborre. Weldra kregen we een eerste stapwegel geserveerd en maakten kennis met het groene en glooiende landschap van deze streek ten zuiden van onze hoofdstad.

De deur van het café Sanabos in Buizingen stond wagenwijd open en we voelden ons uitgenodigd voor een kort bezoekje. Hier hing duidelijk nog de sfeer van het ware volkscafé. Aan twee tafels werd er duchtig gekaart en we werden steevast begroet door de binnenkomende klanten.

Op weg naar Dworp moesten we de drukke autoweg A19 over en bereikten we de Steenputbeekvallei en het natuurgebied “De Weikes” . Ook schrijver Hendrik Conscience genoot van dit mooie stukje natuur op zijn tochten van Halle naar Beersel. Door werkzaamheden was het pad afgesloten en we moesten een tweetal keer op handen en voeten onder de prikkeldraad.

We geraakten toch heelhuids in Dworp en kochten er wat proviand voor onderweg en hielden er een tweede korte stop in het café “Gildenhuis”. Naast het vroegere gemeentehuis passeerden we een stenen schandpaal en we daalden af naar de Molenbeek. Een GR-wandelboom geeft aan dat de streek GR hier een tijdje het gezelschap krijgt van de GR12 (Amsterdam-Brussel-Parijs). De Molenbeek is hier diep ingesneden en op een bepaald ogenblik wanen we ons zelfs in de Ardennen. We moesten af en toe plaats ruimen voor mountainbikers die zich in deze streek op de kleine paadjes en in het golvende landschap danig kunnen uitleven.

Het pad blijft de loop van de Molenbeek volgen tot Alsemberg maar eerst kwamen we nog bij een prachtig monument van industrieel erfgoed: de papiermolen van Herisem. Hier bloeide in de 16e eeuw de ambachtelijke papierindustrie.  In Alsemberg wandelden we voorbij de indrukwekkende Onze-Lieve-Vrouwekerk en amper één kilometer verder bereikten we Sint-Genesius-Rode en het station. Van hieraf volgt het traject van de streek-GR het “visserspad” dat langs vijvers loopt die eeuwen geleden door de Abdij van Terkameren als kweekvijvers werden aangelegd.

Bij de Grote Hut doken we het Zonieënwoud, de groene long ten zuidoosten van Brussel in en we wandelden door dreven en over bospaden tot bij de Ganzepootvijver, het brongebied van de Ijse. Hier in de omgeving werd in de 14de eeuw de priorij van Groenendaal gesticht. Wat verder ligt de vergane trots van Groenendaal: de renbaan. Het geluid van het voorbij razende verkeer op de oostelijke ring rond Brussel (RO) was nu zeer duidelijk hoorbaar. Via een houten loopbrug naast de spoorlijn dwarsten we de drukke autoweg en bereikten het station van Groenendaal.

Jammer dat de omgeving van het station slordig oogt door het vervallen stationsgebouw. Blijkbaar zijn er plannen om het 19de eeuwse stationsgebouw te renoveren.

In de volgende etappe plannen we om van Groenendaal naar Kortenberg te stappen (afstand 33 km).

Mijn fotoreportage: Foto’s Halle-Groenendaal 31 juli 2016

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

2 gedachten over “31 juli 2016: Halle-Groenendaal (Hoeilaart) (StreekGR-Groene Gordel) (21 km)

  1. Lap, de miserie is begonnen. De Google+-albums zijn niet meer bereikbaar, Didier; ik vrees dat we die geleidelijk moeten vervangen door Google-Foto-albums. Ik loop weldra dit traject, vandaar dat ik even langs kwam.

    1. Ja, bedankt om te melden Guido. Ik had reeds enkele links aangepast en deze is nu ook vervangen. Ik heb een plugin (Broken link checker) geïnstalleerd die systematisch alle “links” op mijn blog controleert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.