17 juli 2016: Geluveld (26 km)

Menin Road – Ypernstrassetocht

De wandeltocht werd georganiseerd door de Zonnebeekse wandelclub in het kader van de herdenking van “100 jaar Groote Oorlog”.

Het dorpje Geluveld is gelegen langs de steenweg die Ieper met Menen verbindt. Deze verbindingsweg was om strategische en militaire redenen heel belangrijk tijdens de Eerste Werldoorlog. Het Duitse leger wilde Ieper innemen maar is daar evenwel nooit in geslaagd. Het front liep in een boog rond Ieper (de Ieperboog of Ypres Salient) en de frontlinie liep dwars over de weg Ieper-Menen. De Duisters noemden de weg : “Ypernstrasse” en de Britten gaven hem de naam “Menin Road”. Langs de weg en in de weidse omgeving liggen dan ook heel wat militaire begraafplaatsen en monumenten die herinneren aan het bloedige conflict.

Tijdens het eerste deel van de tocht wandelde ik vooral door het golvende landschap en de gasthuisbossen ten zuidoosten van Ieper. Daarna ging de tocht richting het pretpark “Bellewaerde”, dat gelegen is langs de weg Ieper-Menen. Wat verderop was er een rustpost en van hieruit maakte de tocht een grote lus rond het pretpark. Het geluid van de attracties en de joelende parkbezoekers was steeds hoorbaar. Op de Frezenberg wandelde ik voorbij een oorlogsmonument en wat later voorbij het monument “R.E. Grave, Railway Wood” en de gedenksteen “Liverpool Scottish”. Ik kende deze plaats van vroegere passages maar voor de eerste maal verkende ik nu het bosje achter de monumenten.

Bij het “Hooge Crater Museum” laste ik nog een korte pauze in. Het museum is ingericht in een gerenoveerde kapel op de wijk “het Hooghe” langs de Menin Road. Hier lag destijds de frontlinie. Aan de overkant van de weg ligt de begraafplaats “Hooge Crater cemetery”.

Ik stapte terug naar Geluveld via de Poezelhoek. Het parkoers liep nog doorheen het kasteelpark van Geluveld. Het kasteel dat tijdens de Groote Oorlog volledig werd verwoest werd daarna opnieuw opgebouwd.

In het kasteelpark zijn momenteel enkele kunstwerken tentoongesteld in het kader van het kunstparcours ‘Landscape, Form & Psyche’.

Een dikke proficiat aan de wandelclub voor de mooie tocht en dito organisatie.

Mijn fotoreportage: Geluveld 17 juli 2016

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Eén gedachte over “17 juli 2016: Geluveld (26 km)

  1. Hehe, daar was ik ook op die afstand. Leuk ’s morgens in de Gasthuisbossen met de balen hooi; serieus warm ’s namiddags. Nochtans veel ‘Lauwenaars’ ontmoet. Prettige avond verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.