25 juni 2016: Oostduinkerke (29 km)

In Oostduinkerke worden het laatste weekend van juni naar jaarlijkse traditie de garnaalfeesten georganiseerd. Het is de enige kustplaats waar men deze oude traditie van de garnaalvisserij nog kan gadeslaan. In 2013 werd door de UNESCO de garnaalvisserij te paard in Oostduinkerke zelfs toegevoegd aan het Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid.

Vanuit de feestzaal De Witte Burg, gelegen in de schaduw van de Sint-Niklaaskerk, werd de Paardenvisserstocht georganiseerd. Ik koos voor het parkoers van 29 kilometer, de langste afstand. De tocht ging eerst richting Koksijde en Sint-Idesbald.

Op weg naar Koksijde stapte ik door de polders en langs het militaire vliegveld. Ik wandelde verder nog door enkele mooie stukken overgebleven duinengebieden: de Noordduinen, Hoge Blekker en Doornpanne. De Hoge Blekker is met een hoogte van 33 meter zelfs de hoogste duin van onze Kust. Op de zeedijk in Sint-Idesbald kon ik de prachtig beschilderde strandcabines bewonderen. In het kader van de strandexpo “Cabin Art” mochten 30 kunstenaars hun creativiteit botvieren op de cabines.

Enigszins verrast, passeerde ik in Koksijde voorbij een grote Britse militaire begraafplaats : Coxyde Military Cemetery. De begraafplaats ligt verscholen in de duinen achter de kazerne van de luchtmachtbasis en is bereikbaar vanaf de straat via een smal graspad. Het infobord bij de ingang leert me dat het de grootste Britse militaire begraafplaats is aan onze kust.

In Oostduinkerke wandelde ik nog voorbij het Visserijmuseum en het estaminet de Peerdevisscher. Het zonnetje scheen en het terras voor het estaminet zat overvol.

Mijn foto’s: Oostduinkerke 25 juni 2016

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.