28 mei 2016: Stavele – De Panne (GR5A Zuid) (30 km)

Laatste etappe van de GR5A : van Stavele naar De Panne

GR-tocht doorheen de Westhoek op een boogscheut van de Franse grens. We startten in Stavele aan het bruggetje over de Ijzer. Enkele weken terug waren we hier gestrand (Westouter – Stavele 16 april 2016). Onderweg passeerden we enkele charmante dorpjes: Gijverinkhove, Izenberge en Houtem. In Houtem werden we goed onthaald in het plaatselijke café “in de welkom”. De patron serveerde er ons een lekkere Picon-Bière van het huis (een Rodenbach Grand Cru met een ferme scheut Picon).

Vanuit Houtem stapten we een 4-tal kilometer pal op de grens (of “Schreve” zoals de grens hier wordt genoemd) doorheen de vlakke Moeren richting kust. Bij het “‘Groot Moerhof” liepen we onder de autoweg (naar Calais) en stapten we richting Adinkerke. Links van ons lagen de Cabourduinen, een oud duinengebied tussen Ghyvelde en Adinkerke. Verspreid in de duinen liggen hier nog heel wat grote bunkers die werden gebouwd tijdens de Tweede Wereldoorlog. In Adinkerke was het heel druk rond de vele tabakswinkels en iets verderop merkten we nog de attracties op van Plopsaland. Uiteindelijk bereikten we het natuurreservaat de “Westhoek”. Bij de wandelboom in duinen namen we enkele foto’s. Hier splitst de GR5A en de Europese wandelweg E9. Deze route volgt de Europese kust van Sint-Petersburg (Rusland) tot Zuid-Portugal ( Cabo de Sao Vicente). We wandelden nog tot bij het bezoekerscentrum “De Nachtegaal” aan de Oosthoekduinen. Bijna 2 jaar geleden waren we hier gestart met het GR5A-avontuur (De Panne-Nieuwpoort 2 augustus 2014).

We hebben de GR5A (Noord en Zuid) volledig afgestapt in 20 etappes (570 km) (Wandelronde van Vlaanderen).

Mijn fotoreportage: Foto’s Stavele-De Panne 28 mei 2016

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.