22 mei 2016: De Panne (24 km)

Wandeltocht over de zeedijk, het strand en door de duinen rond De Panne, het grootste duinengebied van onze kust.

De weergoden waren ons gunstig gezind want we hielden het aan onze kust droog terwijl elders in Vlaanderen de regen soms met bakken uit de lucht viel.

Eerst stapte ik door de Oosthoekduinen, het Calmeynbos, de Houtsaegerduinen en het Kerkepannebos. De tocht passeerde voorbij het natuurcentrum De Nachtegaal gelegen in de Oosthoekduinen.

Ongeveer halverwege de tocht kwam ik opnieuw in de startzaal in De Panne. Ik wandelde nu over het strand langs de kustlijn in de richting van Bray-Dunes tot aan de grens met onze zuiderburen. De vloedlijn reikte bijna tot aan de voet van de duinen en het was ploeteren door het mulle zand. Voor mij wat verder zag ik de haven van Duinkerke. Bij de grens  wapperde de Franse vlag. Hier verliet ik het strand en stapte doorheen de camping “Perroquet”, gelegen midden in de duinen van Bray-Dunes. Wat verder in een horecazaak pal op de grens, “au Val d’Or”,  was de laatste rustpost. Natuurlijk kon men hier ook proeven van een “Picon“.  Na ruim 18 km non-stop stappen, pauzeerde ik eventjes. Op de terugweg naar De Panne wandelde ik doorheen het prachtige duinenlandschap van het oudste natuurreservaat van Vlaanderen: het duinenreservaat de Westhoek. We werden  beloond met een mooi stukje natuur.

Na de wandeling kregen de wandelaars nog een “Picon” aangeboden door de organiserende wandelclub uit Westende. De “Picontocht” had zijn naam niet gestolen.

Mijn fotoreportage: De Panne 22 mei 2016

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.