Kariboe: Newfoundland Memorial Beaumont-Hamel

14 mei 2016: Beaumont-Hamel (France) (9 km)

Le Circuit du Caribou

Onze tweede wandeling van vandaag in le “Pays du Cocquelicot” startten we in Beaumont-Hamel.

“Le Circuit du Caribou” start eigenlijk vanuit Auchonvillers maar wij vatten de wandeling aan vanuit Beaumont-Hamel. Het parkoers was heel wat beter uitgepijld maar toch ontbrak er hier en daar een markering.

We wandelden opnieuw over mooie veldwegen door het glooiende landschap van Picardie dat door de bloeiende koolzaadvelden prachtig geel kleurde. Tijdens de wandeling passeerden we heel wat monumenten en militaire begraafplaatsen van de Eerste Wereldoorlog. Dit hoefde ons niet te verwonderen want we stapten hier eigenlijk over de frontlijn van de slag om de Somme.

Onderweg ontmoetten we een groep toeristen vergezeld van een gids. De groep verkende te voet de frontstreek en we werden prompt in het Engels aangesproken. Ook tijdens onze pauze in “Ocean Villas” in Auchonvillers hoorden we uitsluitend Engels. Avril Williams, de uitbaatster is afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk en kocht in 1992 de boerderij. Toeristen kunnen er overnachten en er is een klein oorlogsmuseum ingericht. Daarnaast kan men er van alles kopen omtrent de oorlog. We vonden de naam van de zaak “Ocean Villas” aanvankelijk wat ongepast. Maar er is een verklaring: de Britse soldaten gaven het dorpje de naam “Ocean Villas” toen ze van het front terugkeerden.

Na de stop leidde een veldweg ons naar het Newfoundland Memorial. Deze oorlogssite wordt onderhouden door Canada. Er is een bezoekerscentrum, een bewaard slagveld, enkele militaire begraafplaatsen en monumenten. De wandeling trok eigenlijk rond de site en uiteindelijk tot bij een monument ter ere van de 51 ste Schotse Divisie: een Schotse soldaat met kilt.

We verlieten de site en daalden via een veldweg af tot Beaumont-Hamel.

Na de wandeling brachten we nog een kort bezoek aan het Newfoundland Memorial. Op de site staat een bronzen kariboe die vanop een heuvel van rotsblokken rondkijkt over de omgeving. Het standbeeld brengt hulde aan het Canadese Newfoundland Regiment: . Er staan vijf dergelijke monumenten in West-Europa: vier in Frankrijk en één in België (Kortrijk).

Ook het monument in Vimy (zie wandeling Vimy 28 juni 2014) is indrukwekkend en het bezoeken waard.

Mijn fotoreportage: Beaumont-Hamel 14 mei 2016

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.