10 mei 2016: Holten-Hellendoorn (Nl) (16 km)

Het Pieterpad door het Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug

De Sallandse Heuvelrug is een prachtig stukje natuur in de provincie Overijssel. Het Pieterpad loopt tussen Hellendoorn en Holten door dit mooie natuurgebied dat bestaat uit bos en heuvelachtige heidevelden. Het Pieterpad is het bekendste wandelpad van Nederland en loopt van Noord naar Zuid door het land: van Pieterburen in het noorden van Groningen tot Sint-Pietersberg ten zuiden van Maastricht.

Ik stapte deze etappe van het Pieterpad vanaf het treinstation in Holten noordwaarts richting Hellendoorn. Ik vermoed dat velen het pad in de andere richting stappen (dus van noord naar zuid) want ik ontmoette geregeld tochtgenoten met de routebeschrijving van het Pieterpad in de hand. Ikzelf had de GPS-track gedownload van de site Wandelnet.nl en op mijn Garmin opgeladen. De route was daarenboven op het terrein zeer goed aangegeven zodat ik probleemloos het traject kon volgen.

Het was prachtig wandelweer en het was dan ook aangenaam wandelen doorheen de bossen en over de zandpaden van het immense heidegebied van de Sallandse Heuvelrug. Boven op de Holterberg en Noetselerberg kon ik genieten van een mooi panorama van het weidse heidelandschap.

Op  het einde van de tocht stapte ik nog voorbij de plek waar ooit het Werkkamp Twilhaar was. Het kamp werd door de Duitse bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt als Joods werkkamp. De Joodse mannen werden daarna van hieruit gedeporteerd naar andere kampen in Oost-Europa. Ik bleef even stil staan bij het monument.

Mijn foto’s: Holten-Hellendoorn 10 mei 2016

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.