24 april 2016: Ghyvelde (France) (23 km)

Rando Watergang: doorheen les Dunes Fossiles Ghyvelde

Ghyvelde ligt in Frans-Vlaanderen, verscholen in de polders tussen Bray-Dunes en Hondschoote in het noordelijkste puntje van Frankrijk. De plaatselijke wandelclub “les Randonneurs des Polders” is aangesloten bij de Vlaamse wandelfederatie en organiseerde voor de 14e keer de “Rando Watergang” in.

De wandeltocht ging vanuit Ghyvelde eerst naar Bray-Dunes, de badplaats net over de Frans-Belgische grens. Deze Noord-Franse kuststrook wordt ook wel de “Côte des Dunes de Flandre” genoemd. Onderweg naar Bray-Dunes stapte ik door “les Dunes Fossiles de Ghyvelde”, een eeuwenoude overgebleven duinengordel van een 5000 jaar oude kustlijn, en langs het kanaal van Nieuwpoort naar Duinkerke. In Bray-Dunes was er een rustpost en daarna ging het via de zeedijk naar een andere in de duinen gelegen badplaats: Zuydcoote. Wat verderop aan de kust merkte ik de haven van Duinkerke op. Ik stapte ook nog doorheen een ander duinengebied: de “Réserve Naturelle Dune Marchand”. Vanuit de rustpost in Zuydcoote was er een wandellus uitgepijld in de “Dune Dewulf”, een natuurgebied en duinengordel tussen Zuydcoote en Leffrinckoucke. Onderweg passeerde ik  het imposante “Hôpital Maritime”. Het ziekenhuis werd begin 20ste eeuw opgericht als sanatorium, maar fungeerde tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog ook als Militair Hospitaal. Het Ijzerfront lag niet veraf en er werden heel wat gewonde soldaten verzorgd. In 1964 werd hier de fim met Jean-Paul Belmondo opgenomen: “Week-end à Zuydcoote”.

Vanuit Zuydcoote ging het daarna door de polders en een stukje “Dunes Fossiles” terug naar Ghyvelde.

De haven van Duinkerke was tijdens de oorlog een belangrijk strategische plaats en in de duinen rond Duinkerke liggen nog heel wat bunkers die deel uitmaakten van de Duitse verdedigingslinie Atlantikwall.

Er zijn in dit duinengebied diverse wandelpaden uitgepijld. Er is ook een grensoverschrijdend wandelnetwerk aangelegd: het wandelnetwerk Westkust. Ook de GR120 (GR du Littoral) loopt dwars doorheen de mooie duin- en natuurgebieden. Dit GR-pad is 175 km lang en loopt van De Panne tot Berck-Plage.

Het verslag van mijn tocht in 2013 vanuit Bray-Dunes naar Leffrinckoucke via het wandelnetwerk: Bray-Dunes 15 juni 2013

Mijn foto’s: Ghyvelde 24 april 2016

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Eén gedachte over “24 april 2016: Ghyvelde (France) (23 km)

  1. Beste, ik kwam uw wandelblog tegen op internet. Ik ben geïnspireerd geraakt om ook een Light Walk bij mij in Den Haag te gaan organiseren. Scheveningen Light Walk! Gaat op 10 december a.s plaatsvinden. Het wordt een combinatie van Amsterdam Light Walk en Fjoertoer concept. Ziehttp://www.scheveningenlightwalk.nl enhttp://www.facebook.com/scheveningenlightwalk !!! Als het concept je aanspreekt zou ik graag een beroep op je hulp doen om het evenement te promoten. Zou je dat willen?? Ik hoor het graag. 06-51363945.
    Vriendelijke groet, Truus van Amstel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.