2 januari 2016 : Hooglede (22 km)

Wandelen in het landelijke hart van West-Vlaanderen.

De wandeling startte vanuit Sint-Jozef, een gehucht van Hooglede. Het plaatsje wordt ook wel “De Geite” genoemd en het ligt in de landelijke streek centraal in de provincie West-Vlaanderen.
De wandelkalender van de nieuwe federatie Wandelsport Vlaanderen bood de wandelaars op deze eerste zaterdag van het nieuwe jaar weinig mogelijkheden. De tocht vanuit Hooglede was zelfs de enige optie voor de provincies West- en Oost-Vlaanderen.
Het goede wandelweer zorgde er dan ook voor dat heel wat wandelaars naar De Geite afzakten.
Het parkoers leidde mij eerst naar Hooglede met een beklimming van de Proone, het hoogste punt van Hooglede, via de modderige Proonevoetweg. Daarna ging het naar de wijk Elle in Kortemark. Vanuit de rustpost in het wijkschooltje was er een lus uitgepijld tot bij de vallei van de Spanjaardbeek op het grondgebied van Torhout. Via een stukje van het Moerveld wandelpad ging het dan opnieuw richting rustpost in Elle.
Bij de tweede passage nam ik er de tijd voor een kom soep en een broodje en vatte wat later de terugtocht aan naar De Geite.
Ik stapte ook nog voorbij het standbeeld “de Bedelaar” van Manon Huguenin aan de rotonde in de Geite. De kunstenares liet zich inspireren door het gelijknamige gedicht van dichter en schrijver Omer Karel De Laey, die in het plaatsje werd geboren. Aan het geboortehuis van deze dichter werd een gedenkplaat aangebracht.
En voor de fijnproevers en taarteters: In De Geite wordt er ook een lekkere culinaire specialiteit gebakken: de Geytetaart.

Enkele foto’s : Hooglede 2 januari 2016

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.