17 januari 2016 : Watervliet (22 km)

Doorheen de Meetjeslandse Polders in het krekengebied

Sint-Laureins of “Sente” ligt in het Meetjeslandse krekengebied in het noorden van Oost-Vlaanderen tegen de grens met onze noorderburen. Sint-Laureins bestaat uit een vijftal kleine dorpjes.
Het pittoreske Watervliet, de startplaats van de wandeltocht, is één van deze dorpjes. De wandeltocht ging richting Bentille,waar er een rustpost was. Ik herinnerde mij het plaatsje van mijn 100 km-tocht van Brugge naar Boekhoute (en terug) uit 2008.

Onderweg naar Bentille moesten we het Leopoldkanaal oversteken met het voetveer. Een medewerker van de organiserende wandelclub stond bij het veer en waarschuwde de wandelaars voor gladde ijsplekken. Ik kwam nu op het traject van de GR5A Noord en ik dacht terug aan de GR-tocht van Sint-Margriete naar Sas-van-Gent.


Na de eerste passage in de rustpost in Bentille wandelde ik meteen door en plande een stop bij de volgende doortocht. Ik passeerde wat later de Bentillekreek en stapte nu in de richting van de dorpskom van Sint-Laureins. Ik genoot ondertussen van het deugdoende winterzonnetje en het typische landschap van het Meetjesland: uitgestrekte polders, dijken, kreken en de lange indrukwekkende bomenrijen langs het Leopoldkanaal. Onderweg passeerde ik heel wat paaltjes van het wandelnetwerk Meetjeslandse Kreken.


Terug in Bentille had ik reeds 16 kilometer afgelegd. Op de terugweg naar Watervliet herkende ik opnieuw een stukje traject van de GR5A Noord en liep een eindje over de Graafjansdijk. Voor ik Watervliet bereikte, stak ik opnieuw het Leopoldkanaal over met een voetveer. In Watervliet passeerde ik nog de “kathedraal van het Noorden” zoals de kerk van Watervliet in de volksmond wordt genoemd. Het informatiebord leerde me dat de kerk een bezoekje meer dan waard is. Dit was ik van plan maar helaas was de kerkpoort op slot.

Het was een prachtige wandeltocht doorheen het Meetjeslandse krekengebied.

Mijn fotoreportage : Watervliet 17 januari 2016

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.