16 december 2015 : Middelkerke (15 km)

Wandelen van Middelkerke naar Oostende via de knooppunten van de Kustwandelroute.

Foto’s : Middelkerke-Oostende 16 december 2015

Ik startte aan het park van Middelkerke (knooppunt 71) en volgde eerst een pad door de duinen en daarna de zeedijk tot Mariakerke. Onderweg  zag ik in de duinen van Raversijde de bunkers van de Duitse verdedigingslinie “Atlantikwall”.  In Mariakerke wandelde ik tot bij het mooie “Duinenkerkje” en het graf van de Oostendse kunstschilder James Ensor op de kleine begraafplaats rond het kerkje.
Daarna vervolgde ik mijn wandeling over de zeedijk naar Oostende, de Koningin der Badsteden. De stad kreeg deze bijnaam door toedoen van Koning Leopold II die Oostende omtoverde tot een mondaine badplaats. Tijdens de wandeling passeerde ik heel wat bouwwerken en monumenten die getuigen van deze periode :

  • de Venetiaanse Gaanderijen;
  • het ruiterstandbeeld van Leopold II en de Drie Gapers;
  • de Koninginnelaan en de Koninklijke Stallingen;
  • het Maria-Hendrika park.

Bij het verlaten van het park stapte ik voorbij de Marinebasis tot aan het Mercatordok. Ik wandelde daarna voorbij de Ijslandvaarder “Amandine” en via de visserskaai kwam ik bij het Zeeheldenplein met daarvoor het fel in het oog springende kunstwerk “Rock Strangers”, dat voor heel wat controverse zorgde in de badstad. Tenslotte stapte ik nog over de Westelijke strekdam. De golven spatten uiteen op de enorme rotsblokken voor de dam en vandaar had ik een mooi zicht op de skyline van Oostende.

Op 9 augustus wandelde ik het traject van Nieuwpoort naar Oostende via de GR5A Noord :

Nieuwpoort-Oostende 9 augustus 2014

Foto: graf kunstschilder James Ensor in Mariakerke
graf kunstschilder James Ensor in Mariakerke
Foto: Oostende in de winterzon
Oostende in de winterzon
Foto: Ijslandvaarder Amandine O.129
Ijslandvaarder Amandine O.129
Foto: Rock Strangers in Oostende
Rock Strangers in Oostende
Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.