14 november 2015 : Krachtighuizen (Nederland) (21 km)

Wandelen door de bossen en de heide van de Veluwe

 
De tocht had ik zelf aangemaakt en voorbereid met behulp van de routeplanner op de site www.routeyou.com en op mijn GPS opgeladen.
Ik startte vanuit Krachtighuizen, een gehucht van Putten, gelegen in het noordwesten van de Veluwe. De wandeling verkende het grote bosgebied tussen Putten en Garderen: het Sprielder- en Speulderbos. Ik wandelde tot bij het grote heidegebied: de Ermelosche Heide.
 
Maar ik passeerde eerst “de Grote Ark“, een kleiner heidegebied. De tocht ging over lange rechte zandwegen en bospaden met namen als Peppelseweg, Oude- en Nieuwe Prinsenweg en Postweg. Vroeger gebruikte de adel deze wegen als jachtwegen en over de Postweg reed de postkoets dwars door de Veluwe . Aanvankelijk kwam ik niemand tegen zodat ik me helemaal alleen waande in het bos totdat ik bij het “Solse Gat“, een grote ovaalvormige kuil, arriveerde. Hier was een groep fotografen actief. Omtrent de oorsprong en de geschiedenis van deze geheimzinnige plek in het bos doen heel wat verhalen de ronde (Solse Gat).
 
Een poosje later kwam ik in het kleine plaatsje Drie en daarna bij de Ermelosche Heide, een heidegebied ten zuidoosten van Ermelo. In dit heidegebied liggen grafheuvels. Ook de Romeinen waren hier te gast want men vond resten terug van een Romeins marskamp. Ik passeerde het bezoekerscentrum en de schaapskooi en begon aan de terugweg door het mooie natuurgebied. Bij Putten kwam ik nog bij het landgoed Schovenhorst en zijn bomentuinen. Na 21 mooie kilometers bereikte ik het start- en eindpunt van deze mooie boswandeling.
 
 
Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.