11 oktober 2015 : Boezinge (26 km)

Wandelen in de frontstreek langs het Ieperleekanaal

Van deze tocht heb ik jammer genoeg geen foto’s ( wegens geen geheugenkaart in de camera)

Boezinge is gelegen langs het Ieperleekanaal. Het kanaal dat de stad Ieper met de Ijzer verbindt, is 17 km lang en wordt ook wel het kanaal Ieper-Ijzer genoemd. Deze waterweg was tijdens de middeleeuwen belangrijk voor de lakennijverheid van Ieper. Tijdens de Eerste Wereldoorlog lag het kanaal aan het front tussen het Ijzerfront en het front van de Ieperboog.
Het Ieperleekanaal was de belangrijkste blikvanger van de wandeltocht.

Onmiddellijk na de start stapte ik voorbij het Katspel, het marktplein, en de Sint-Michielskerk.
Via het gehucht Lizerne, gelegen halverwege Zuidschote en Steenstraete, en een veldweg bereikte ik het Ieperleekanaal ter hoogte van het benedensas. Wat verder en na ruim 6 km kwam ik bij een hoeve waar de eerste rustpost was. De volgende halte was in Bikschote, een deelgemeente van Langemark. Onderweg stapte ik over de oude spoorwegbedding van de lijn Ieper-Kortemark en voorbij de Beeuwsaertmolen, die tijdens WOI dienst deed als uitkijkpost totdat de molen volledig werd verwoest bij de eerste gasaanval in april 1915. Vanuit Bikschote stapte ik verder richting Merkem en Ijzerbroeken. Een pad langs de Martjesvaart bracht mij tot aan de rand van het dorp. Het was genieten van het prachtige wandelweer en het deugddoende herfstzonnetje. Op de akkers en de velden was men volop bezig met het rooien van aardappelen en het hakselen van maïs. Via een kerkwegel en een rustige binnenweg bereikte ik na 20 km opnieuw Bikschote. Ik nam er een korte pauze en begon daarna aan de terugweg. Een mooi onverhard wandelpad langs het Ieperleekanaal (een stukje traject van de GR131 Krekengebied-Ieperboog) bracht de wandelaars tot bij Boezinge en de startplaats.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.