10 oktober 2015 : Cappy (France) (20 km)

 
 

Wandelen in de vallei van de Haute-Somme en le Pays du Coquelicot.

Zaterdag richtte de wandelclub “Les Marcheurs Péronnais” voor de 3e keer de tocht in van Albert naar Péronne over een afstand van 37 km. Deze twee steden liggen in het departement Somme van de regio Picardie. De startplaats was voorzien op het grote marktplein voor het stadhuis. We arriveerden ruim op tijd en er waren nog geen wandelaars present. Veel deelnemers verwachtten we niet want het jaar voordien hadden amper 39 wandelaars de tocht gestapt. Ik had een vermoeden dat er in groep zou worden gewandeld en het parkoers niet uitgepijld zou zijn. Wat later werd dit voorgevoel bevestigd. Daarenboven was de aankomst in Péronne pas voorzien vanaf 17h en moesten we daarna nog terug in Albert geraken.

We hadden evenwel gezorgd voor alternatieven in de streek. We overlegden even bij een espresso in een plaatselijke Bar-Tabac en besloten om naar Cappy, een 10-tal kilometer verderop te rijden. Vanuit het plaatsje aan de oevers van de Somme is er een plaatselijk circuit uitgepijld.

De wagen parkeerden we bij de ophaalbrug aan het kanaal langs de Somme en we merkten op dat er 2 uitgepijlde wandelingen vertrokken. Het “circuit Les Royards” zouden we eerst wandelen en daarna het “circuit Les Malaquettes“. We vertrouwden op de bepijling want we hadden geen kaart van het parkoers en ook geen GPS-track.

Het was mistig en in het begin liepen we al meteen verloren. We keerden op onze stappen terug en na een tijdje merkten we opnieuw de aanduidingen van de tocht. We wandelden door het glooiende landschap en over heel wat veldwegen en graspaden, waardoor onze wandelschoenen doornat werden. Het was alleen jammer dat door de lichte mist het uitzicht over de streek niet optimaal was. Op het einde van de wandeling hadden we een mooi panorama over de vallei van de Somme.

Daarna stapten we het andere circuit. We klommen vanuit Cappy uit de vallei en kwamen in Eclusier hoog boven de Somme. We daalden af tot bij het kanaal (Canal de la Somme) en wandelden langs de oever terug naar Cappy.

Na de tocht aten we nog iets in een klein restaurant in het wat verder gelegen Curlu en hielden op de terugweg nog halt bij Delville Wood South African National Memorial (www.delvillewood.com)in Longueval, ten zuiden van Bapaume.

De streek is gemakkelijk te bereiken vanuit België via de A1 autosnelweg naar Parijs. We maakten meteen plannen om de regio in de toekomst verder te ontdekken.

Le Pays du Coquelicotwww.paysducoquelicot.com

Mijn fotoreportage: Cappy 10 oktober 2015
Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.