27 september 2015 : Wervik (33 km)

39ste Tabakstocht

Wandelen in de streek van den “Toebak” en de Leievallei.

Onmiddellijk na de start in het centrum van Wervik passeerde ik de monumentale Sint-Medarduskerk en na het oversteken van de Leie kwam ik bij onze zuiderburen in Wervicq-Sud. De rivier vormt hier de rijksgrens tussen België en Frankrijk, en het eerste deel van de wandeling verliep volledig in Frankrijk.

Van Wervicq-Sud stapte ik naar Bousbecque waar er een rustpost was. Ondertussen genoot ik van mooie vergezichten over de Leievallei en het deugdoende herfstzonnetje. De parkoersmeester had vanuit Bousbecque een lus uitgetekend met enkele mooie onverharde paden. Na de tweede doortocht in Bousbecque stapte ik langs de oevers van de Leie terug naar Wervik en toen ik de Leiebrug bereikte had ik reeds 17 km afgelegd.

Ik stapte daarna doorheen enkele woonwijken van de tabaksstad en bereikte uiteindelijk de akkers en de velden tussen Wervik en Ten Brielen, een gehucht van de fusiegemeente Komen-Waasten. Sedert 1963 lig het plaatsje in Henegouwen na het vastleggen van de taalgrens. In de schuur van een hoeve was er een rustpost en na 21 wandelkilometers pauzeerde ik er een eerste maal. Het was er rustig want enkel de wandelaars van de langste afstanden kwamen hier voorbij. Ik moest er een 2de maal passeren na een lus van 7 km, die er uiteindelijk maar 5 waren.

Daarna stapte ik terug richting Wervik. Het parkoers liet mij nog een ommetje maken doorheen het natuur- en recreatiedomein “de Balokken”, een eiland tussen de oude en de nieuwe Leie, dat in 1990 ontond na de rechttrekking van de Leie. Via de voetgangersbrug kwam ik bij de Briekenmolen en het Nationaal Tabaksmuseum met de retroherberg “In den Grooten Moriaen”. Na 33 km arriveerde ik opnieuw in de startzaal en praatte nog wat na met enkele bevriende wandelaars.
Het werd een zonnige 39ste editie van de tabakstocht.

Mijn foto’s van de tocht : Wervik 27 september 2015

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.