20 augustus 2015 : Poperinge (33 km)

Vierdaagse van de Ijzer : dag 3

Start vanuit de hoppestad Poperinge.

Poperinge lag tijdens WOI achter het front en was samen met Veurne de enige Belgische stad die niet door het Duitse leger werd veroverd. De stad was een knooppunt voor het transport van mensen en materieel. In de streek waren dan ook heel wat veldhospitalen en andere hulpposten ingericht. Het organisatiecomité van de Vierdaagse had dan ook als thema van deze tocht “de medische verzorging tijdens de oorlog” uitgekozen.


We vertrokken vanop de Grote Markt en wandelden eerst langs de Poperingevaart tot bij de Wippehoek. Verspreid in het landschap lagen her en der hoppevelden. Wat later arriveerden we bij de abdij Sint-Sixtus in West-Vleteren. We wilden een “pater” drinken “in de Vrede” maar er stond een lange rij dorstige wandelaars aan den toog aan te schuiven en we besloten onmiddellijk onze weg te vervolgen. Het parkoers stuurde ons door de bossen rond de abdij en we passeerden “Dozinghem Military Cemetery”. We hielden wat later een korte pauze aan het “Jagershof”. Het was heel druk in en rond het café en een groepje muzikanten “Trio Crescendo” zorgde voor de sfeer en de ambiance. Na de stop kwamen we bij “De Lovie” en maakten er een ommetje door het domein om daarna richting Sint-Jan-Ter-Biezen te wandelen. We rustten een kwartuurtje in het plaatselijke café en daarna ging het in stijgende lijn naar het Helleketelbos. In het “Sparhof” rustten we een laatste maal en aten er een broodje met beenhesp. Na de beklimming volgde de afdaling naar de Vleterbeek. Voor ons zagen we silhouet van de Catsberg en rechts van ons de kerk van het grensdorp Abele. Vooraleer terug te stappen naar de hoppestad langs de Vleterbeek, leidde het parkoers ons nog naar het “Lyssenthoek Military Cemetery”. Hier stond tijdens de “Groote Oorlog” het grootste veldhospitaal van de Ieperboog. Op deze dodenakker liggen meer dan 10.000 oorlogsslachtoffers begraven. Indrukwekkend en om stil van te worden. Enkele jonge militairen stonden paraat op de begraafplaats voor de plechtigheid die wat later was gepland.


Na 33 heerlijke kilometers met mooie onverharde paden, bereikten we opnieuw de Grote Markt. Alle terrasjes zaten overvol.
Het was echt genieten van het mooie parkoers in en rond Poperinge.


Morgen volgt reeds de laatste dag van deze Vierdaagse: start en aankomst in Ieper.

Enkele foto’s : Poperinge 20 augustus 2015

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

2 gedachten over “20 augustus 2015 : Poperinge (33 km)

  1. Het is altijd plezant om van enkele mooie teksten en dito foto’s te genieten. Bij stormweer uitzonderlijk thuis gebleven op zondag 20.11.2016.
    met vriendelijke groeten. Het ga je goed !
    Gerard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.