18 juli 2015 : Izenberge (26 km)

Wandeltocht in de polders “Bachten de Kupe”

Izenberge is een deelgemeente van Alveringem en gelegen in de polders van de Westhoek tussen Vleteren en Veurne. Deze streek wordt ook wel “Bachten de Kupe” genoemd omdat dit deel van de Westhoek “achter” de Ijzer ligt. De tocht vertrok vanuit het openluchtmuseum “Bachten de Kupe”, een heropgebouwd 17de eeuws boerendorp van de Westhoek.

Vanuit de startplaats had de organiserende club 2 omlopen uitgepijld. De grootste lus (18 km) liep doorheen het open polderlandschap via Alveringem en Oeren naar Beauvoorde en dan terug naar Izenberge. Ik stapte nadien nog de kleinere omloop van een 8-tal kilometer vanuit Izenberge.


Tijdens WOI had het Belgische leger zich in deze streek achter de Ijzer teruggetrokken en ik stapte tijdens de tocht voorbij een aantal plaatsen die aan deze gebeurtenissen herinneren.

Rondom het kerkje van Oeren is er een militaire begraafplaats, waar een 500-tal Belgische militairen begraven werden. Op weg naar Beauvoorde stapte ik voorbij een naamsteen met opschrift “School van de Koningin”. Op deze plaats werd in 1915 een school opgericht voor de kinderen uit de frontstreek. Op een andere plaats nabij de hoeve “de Torreelen” was er een groot tentenhospitaal: “Legerhospitaal L’Ocean”. Hier stierf in 1918 kunstschilder Joe English.


In het pittoreske dorpje Beauvoorde, een deelgemeente van Veurne, passeerde ik het mooie kasteel : www.kasteelbeauvoorde.be. Het dorpje heeft 2 kerken en bestaat eigenlijk uit 2 dorpskernen : Vinkem en Wulveringem.

Mijn verslag van dezelfde tocht in 2012: Izenberge 14 juli 2012

Mijn fotoreportage : Izenberge 18 juli 2015

 
 
 
Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.