12 juli 2015 : Heuvelland (30 km)

Start vanuit de Heuvellandse deelgemeente De Klijte, gelegen aan de voet van de Scherpenberg.

De tocht ging vanuit De Klijte eerst in de richting van Kemmel. Ik daalde af naar de vallei tussen de Scherpenberg en de Kemmelberg en het parkoers liet mij daarna de 156 meter hoge heuvel tot bijna helemaal boven beklimmen. Nadien volgde de afdaling door het bos en via het domein “de Warande” stapte ik naar de rustpost in het centrum van Kemmel. In het domein staat het kasteel dat dienst doet als gemeentehuis van de fusiegemeente Heuvelland.


De Kemmelberg was tijdens de Eerste Wereldoorlog een strategisch belangrijke plaats en tijdens de wandellus vanuit Kemmel passeerde ik enkele militaire begraafplaatsen die herinneren aan dit drama:
het Kemmel Chateau Military Cemetery en het Irish House Cemetery.


Op de zuidelijk gerichte flanken van de Kemmelberg en Monteberg wordt aan wijnbouw gedaan.
Ik passeerde deze wijngaarden na mijn 2 de passage in Kemmel en op weg naar Loker. Het dorpje met het kerkje met de 4 spitse torentjes bereikte ik via de Godtschalckstraat, genoemd naar het gesticht “Huize Godtschalck”.
Vanuit de rustpost in Loker kreeg ik daarna een prachtige, maar pittige, wandellus aangeboden richting Rodeberg en Hellegatbos.


Na de 2 de doortocht in Loker wandelde ik terug naar De Klijte via de flanken van de Rodeberg en de Sulferberg. Samen met het Brandersbronbos vormt dit een pareltje van een natuurgebied. Om de voetjes van de wandelaars droog te houden werd een knuppelpad aangelegd.


De Tweebergenwandelroute (7,2 km) vertrekt vanuit Westouter en doorkruist dit mooie stukje natuur.
Na 30 km prachtige wandelkilometers arriveerde ik in de Klijte.

Ik had genoten van een heerlijke tocht doorheen het West-Vlaamse Heuvelland. Deze streek ten zuidwesten van Ieper bewandelde ik reeds meermaals maar het blijft voor mij toch steeds genieten om te voet dit landschap te doorkruisen.

De organiserende wandelclub trakteerde de wandelaars op schitterende panorama’s en prachtige paadjes doorheen de fraaie natuur.

Men kan deze streek ook wandelend verkennen via:

Enkele foto’s van de tocht: De Klijte 12 juli 2015

 
 
 
 
Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.