21 juni 2015 : Welle – Geraardsbergen (GR5A Zuid) (35 km)

4 de etappe van de GR5A Zuid : Welle -Geraardsbergen

De wagen parkeerden we bij het station van Aalst en namen de bus tot Welle, waar we de vorige etappe waren gestrand. Vanuit Geraardsbergen zouden we na de wandeling met de trein naar Aalst reizen.


We begonnen rond kwart na negen aan de tocht. In Terjoden, een deelgemeente van Haaltert, hielden we even halt bij het beeld van de “Kaatser”. De kaatssport is in deze regio zeer populair en wordt hier reeds sedert de 17 de eeuw beoefend. We wandelden verder via mooie paadjes en onverharde wegen door het mooie licht golvende landschap rond Haaltert, Kerksken en Denderhoutem. Net voor we Nederhasselt bereikten, hadden we een mooi zicht op de toren van de vroegere abdijkerk van Ninove. De Ninoofse deelgemeente Nederhasselt heeft een mooi wit kerkje. We hielden er eventjes halt in de plaatselijke taverne.

Daarna stapten we verder richting Aspelare en daarna Voorde en passeerden onderweg nabij Voorde de kapel OLV ten Beukenboom. Na 20 km arriveerden we in Zandbergen en in een café bij het station rustten we een tweede keer. We staken de Dender over. Hier bij het bruggetje over de Dender staat een GR-wandelboom. De GR512 (Vlaams-Brabant) verlaat hier het traject van de GR5A en vervolgt zijn weg langs de Dender. In 2008 namen we in Zandbergen deel aan een 100km Euraudax-tocht doorheen het Pajottenland en de Denderstreek.


Daarna ging het in stijgende lijn via graspaden en een heel smal paadje langs een prikkeldraad richting Bosberg . Beneden aan onze rechterzijde lag de Dendervallei. We waren hier eventjes in Vlaams-Brabant en we merkten knooppunten op van het wandelnetwerk Pajottenland. We daalden daarna terug af door het Raspaillebos, gelegen op de flanken van de Bosberg. De GR5A trekt daarna verder via de Stuivenbergdreef naar Geraardsbergen. Na een stevige klim stonden we wat later helemaal boven op de Oudenberg bij de bedevaartkapel OLV Oudenberg en genoten van het mooie uitzicht over de streek.
Daarna volgde de steile afdaling naar de Markt met de stadsfontein Marbol en het Manneken Pis. Het Manneken Pis van Geraardsbergen is zelfs 160 jaar ouder dan het exemplaar in Brussel en daar zijn de inwoners van de Mattentaartenstad fier op.


Hier eindigde deze mooie en gevarieerde GR-tocht. De volgende etappe zal ons van Geraardsbergen naar Ronse brengen.

Mijn fotoreportage : Foto’s Welle-Geraardsbergen

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.