13 juni 2015 : Gauchin-le-Gal (France) : 25 km

wandelen in “les Collines de l’Artois”

Gauchin-le-Gal is een plaatsje in het departement Pas-de-Calais ten zuiden van Béthune in de regio Béthune-Bruay. Het is gelegen langs de vroegere Romeinse heerweg tussen Arras (Nemetacum) en Thérouanne (Tervanna), la Chaussée Brunehaut en in de vallei van “la Brette”.

Site tourisme Béthune-Bruay : www.tourisme-bethune-bruay.fr

Aan het kerkje van Gauchin-le-Gal konden we de wagen kwijt en we dronken eerst een koffie in het café-restaurant “la Renardière” vooraleer we de wandeling startten.
Het parkoers  had ik via de site www.tracegps.com op mijn GPS opgeladen.
Het dorpje ligt in de vallei van “La Brette” en na de start ging het dus al meteen bergop. Na een poosje kwamen we bij de watermolen van Gaucourt, gelegen langs “la route du patois”. We wandelden verder langs “La Brette” en voorbij het kerkje en via een mooie holle weg klommen we stilaan uit het dal tot boven op een plateau. Het zonnetje scheen maar een briesje maakte het best aangenaam. We stapten voorbij enkele windmolens (Frévillers) en daalden daarna af naar Hermin en verder tot bij het gehucht Baraffles. Er was een café en we besloten om er eventjes te rusten en iets te drinken. We waren bijna halverwege.
In de zaak waren er nog 2 andere klanten en we legden hen uit waar we vandaan kwamen. De waardin vertelde enigszins fier dat zij regelmatig pelgrims uit Engeland over de vloer krijgt die op weg zijn naar Rome via de Via Francigena.
Na een halfuurtje trokken we verder en we klommen door het bos tot bij het Parc d’Olhain.
Onderweg zagen we inderdaad de bepijling van de GR145, een onderdeel van de Via Francigena en van de GRP “tours du Bassin Minier” . We vervolgden de tocht doorheen het park en voorbij het golfterrein van Olhain en door het bos. We arriveerden in Verdrel en we besloten om van hieruit onmiddellijk naar Fresnicourt-le-Dolmen te stappen. We maakten nog een omweg tot bij de dolmen : “la Tables aux fées”. Na ruim 5 uur stappen bereikten we opnieuw Gauchin-le-Gal. Na afloop aten we nog iets in “la Renardière” vooraleer de terugweg te beginnen.

Op het kerkplein van het dorpje ligt een grote steen (le Gal), die verankerd is aan een andere steen. De legende zegt dat deze steen (le Gal) er ’s nachts alleen op uit trok en aan de deuren van de “ontrouwe vrouwen” in het dorp aanklopte. In 1925 oordeelde een Amerikaans officier dat “le Gal” reeds meer dan genoeg op pad was geweest en hij besliste dan ook om de steen te verankeren.

Tot slot : In Olhain kan men nog een mooi kasteel bezichtigen (www.chateau-olhain.com). Dit kasteel lag evenwel niet langs het parkoers.

Mijn foto’s : Foto’s Gauchin-le-Gal 13 juni 2015

 
 
 
Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.