20 september 2021
GPS

wandelen met GPS

Tijden veranderen, ook voor wandelaars en buitensporters. Vroeger trok men op pad met kaart en kompas, tegenwoordig met de wandel-GPS.
De wandelfederatie Aktivia publiceerde in haar recentste ledenmagazine een artikel over GPS-wandelen. Beginnende GPS-gebruikers kunnen via de federatie hun kennis uitbreidenn en een opleiding volgen. Enkele wandelclubs namen zelfs het initiatief om een volledige GPS-wandeling te organiseren. Sommige clubs plaatsen vooraf de GPS-tracks op hun site of blog.

Wat zijn mijn persoonlijke ervaringen over het wandelen met GPS ?

Een aantal jaren geleden kocht ik mijn eerste wandel-GPS. Ik koos voor een Garmin-toestel type Oregon. In het begin moest ik als leek vooral het toestel en zijn mogelijkheden leren kennen. Het boek “Garmin GPS Gids” van Peter Gielen was voor mij een ideaal hulpmiddel en al doende leerde ik het apparaat gebruiken. Nu is mijn Garmin tijdens het wandelen mijn vaste metgezel.

Garmin GPS gids

Het toestel geeft belangrijke informatie over de route: bestemming, afgelegde afstand, wandelsnelheid, tijd, richting, hoogte enz.
Het afgelegde parkoers kan ik dan na de tocht op mijn laptop downloaden en verwerken in Google Earth of Google Maps en op mijn blog publiceren.
Regelmatig ga ik op het internet op zoek naar leuke wandeltochten. De GPX-bestanden kan ik dan op mijn GPS downloaden om dan later de wandeling met de GPS uit te stappen.
Met Basecamp, een gratis programma van Garmin, kan men zelf een route aanmaken en bewerken en nadien overbrengen op de GPS.

Kortom: het wandelen met GPS biedt heel wat mogelijkheden.

Vooraleer men op pad gaat, moet men steeds de nodige reserve batterijen voorzien en controleren of de goede kaarten en routes/tracks op het toestel zijn opgeladen.

Interessante websites:

 

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

One thought on “wandelen met GPS

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.