16 mei 2015 : Dendermonde – Welle (GR5A Zuid) (28 km)

Wandelen in de Dendervallei tussen Dendermonde en Aalst.

3de etappe van de GR5A Zuid van Dendermonde naar Welle.

De auto parkeerden we bij het station van Welle en namen de bus naar Aalst en daarna naar Dendermonde. In een broodjeszaak in het station nuttigden we eerst een koffie en een koffiekoek. De tocht zou ons via de GR5A Zuid van Dendermonde naar Welle brengen. Van Antwerpen tot Dendermonde volgden we de loop van de Schelde, vanaf hier zou de Dender onze metgezel worden.
We pikten het GR-traject terug op bij de visvijvers bij de Kalendijk. Dendermonde was een vestingstad en de vijvers zijn restanten van de grachten rond de stad. Via de Boonwijk stapten we door het Denderbellebroek richting Denderbelle en passeerden de GR-wandelboom GR5A/GR128 (Vlaanderenroute). Dit GR-pad loopt van Wissant (Pas-de-Calais) tot Aken en volgt hetzelfde traject van de GR5A tussen Aalst en Dendermonde.


Bij de stuwsluis van Denderbelle staken we de Dender over en bereikten wat later Mespelare. Aangezien De Dender belangrijk was voor het transport van steenkool uit Henegouwen en werd de rivier hier in de 2de helft van de 18de eeuw rechtgetrokken.
In het pittoreske Mespelare dronken we een koffie in het cafe “En Passant” en liepen daarna even binnen in het mooie romaanse kerkje toegewijd aan Aldegondis. Voor het kerkje staat er een schandpaal.


Wat verder kwamen we op het grondgebied van Gijzegem, een deelgemeente van Aalst en staken via de Wiezebrug de Dender over, die we over een graspad langs de oever bleven volgen. Het had lichtjes geregend en het pad bezorgde ons natte voeten.
Daarna doorkruisten we over zandige paden de Faluintjesstreek in Herdersem. Blijkbaar worden hier regelmatig vossen gesignaleerd. Borden waarschuwen de passanten voor “vossenlintworm“.


Bij de wijk Rozen in Aalst kwamen we bij de GR-wandelboom die de splisting GR5A/GR128 aangeeft. Op de Leirekensroute (oude spoorwegverbinding tussen Aalst en Londerzeel) staken 2 Nederlandse fietsters ons voorbij tijdens hun tocht naar Compostela. We bereikten de stadsrand van de ajuinenstad Aalst bij het Zwembadpark en na 18 km kwamen we bij “’t Apostelken” (www.apostelken.be). We lasten een korte pauze in. In het bierhuis heeft men een ruime keuze uit verschillende streekbieren. Er is ook een biermuseum waar meer dan 5000 volle Belgische flesjes uitgestald zijn. De Tripel van Affligem smaakte lekker.


De GR5A loopt daarna door de binnenstad van Aalst via de winkelstraten en over de Grote Markt. Van de zaterdagmarkt viel niets meer te bespeuren. We verlieten het stadscentrum door het stadspark en het natuurgebied Osbroek en bleven verder de GR5A volgen tot in Welle. Dit stukje traject was minder fraai en we moesten de drukke autoweg E40 en 2 spoorwegen oversteken en dan nog een stukje doorheen een industriegebied.


Voor de volgende etappe is Geraardsbergen voorzien als eindpunt (33 km). Tot De Panne blijven nog een 7-tal etappes en ongeveer 230 km.

Mijn foto’s : Dendermonde – Welle 16 mei 2015

Foto:
 
Foto:
 
 
Foto:
 
 
Foto:
Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

2 gedachten over “16 mei 2015 : Dendermonde – Welle (GR5A Zuid) (28 km)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.