19 april 2015 : Bissegem (12 km)

Langs de Leie richting Harelbeke en terug.

De tocht liep grotendeels langs de oevers van de Leie van Kortrijk tot aan de brug tussen Kuurne en Harelbeke.
Door de verbreding en rechttrekking van de Leie heeft de stad Kortrijk een ware metamorfose ondergaan. Er werden ondertussen 6 nieuwe bruggen aangelegd (de zevende brug : de Reepbrug moet nog worden gerealiseerd) en langs de oevers ligt een mooi en breed fiets- en wandelpad. Nu de Leiewerken bijna voltooid zijn, organiseert de stad deze zomer een groot feest De Grote Verleieding.
Ik passeerde het heraangelegde Koning Albertpark met het Nationaal Leiemonument, dat de Slag aan de Leie (mei 1940) herdenkt. Het parkoers liep verder langs de oevers van de rivier en in Kuurne bij de monding van de Heulebeek bereikte ik een ander monument dat herinnert aan dezelfde veldslag.
Aan de Banmolens stak ik de rivier over en stapte terug richting Kortrijk. Voorbij de verbrandingsoven van Harelbeke kwam ik bij een mooie oude Leiearm, een natuurgebied dat ontstond door de rechttrekking van de Leie. Wat verder verliet ik het pad langs de rivier en bereikte het Newfoundland Memorial. Het monument stelt een bronzen kariboe voor en werd opgericht ter ere van de gesneuvelden uit het het Canadese Newfoundland. In de volksmond wordt het monument “Den hert” genoemd.
Via drukke wegen stapte ik terug naar de startplaats tussen Bissegem en Kortrijk. Op de wijk Overleie passeerde ik nog het Koningin Astridpark.

Enkele foto’s : Bissegem 19 april 2015

 
 
 
 
Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.