11 april 2015 : Raismes (France) (25 km)

Wandelen in de bosrijke streek tussen Saint-Amand-les-Eaux en Valenciennes.

De wagen hadden we geparkeerd aan het kerkje van Vicoigne, een gehucht ten noorden van Raismes.


Het parkoers van de tocht had ik van de site : www.tracegps.com gedownload en liep doorheen het Parc Naturel Régional Scarpe-Escaut (http://www.pnr-scarpe-escaut.fr/nl). Onderweg merkten we tal van restanten op die herinneren aan het vroegere mijnverleden van Le Nord : schachtbokken , terrils, mijnwerkershuisjes.


Vanaf het “parc de loisirs” in Raimes beklommen we de terril Sabatier, de hoogste slakkenberg (103 m) van de streek rond Valenciennes. Boven op de terril hadden we een prachtig panorama over deze bosrijke regio.

Lange rechte kasseidreven met welluidende namen leidden ons door het bos: de Pavé de la Princesse, de Drève Notre-Dame d’Amour en de Drève de Wallers. Wat later bereikten we een enorme waterplas: de “Mare à Goriaux”. Deze vijver ontstond ongeveer 100 jaar geleden door een verzakking van de ondergrond door de mijnontginning. Uiteindelijk kwamen we bij een andere lange kaarsrechte kasseiweg : de Drève des Boules d’Hérin. In het wielermilieu is deze kasseistrook beter gekend als de fameuze “Trouée d’Arenberg” uit de helleklassieker “Paris-Roubaix”. Aan het begin van de kasseiweg staat een gedenksteen ter ere van Jean Stablinski, de wielerlegende die hier als kind in de mijnen werkte.


Op de vooravond van de 113de editie van de klassieker in de “Hel van het Noorden” stonden er op het grasplein voor de mijnsite van Wallers-Arenberg een enorme massa campers geparkeerd. Er wacht de renners alleszins een warm onthaal.
Vanaf de mijnsite restten er nog een 4-tal kilometer naar het vertrekpunt in Vicoigne.

Tijdens de tocht merkten we de signalisatie op van de GR121. Dit GR-pad loopt van Wavre (ten zuiden van Brussel) naar Boulogne-sur-Mer aan de Côte d’Opale (263 km).

Het chanson “les Corons” van Pierre Bachelet over de mijnwerkers van Le Nord :

 
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=cXARMIQdIpM&w=320&h=266]

Mijn foto’s : Raismes 11 april 2015

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.