7 maart 2015 : Temse – Antwerpen (GR 5A Zuid) (26+5 km)

Eind vorig jaar hadden we in een 10-tal dagtochten de GR5A Noord volledig afgestapt van De Panne tot aan de voetgangerstunnel op Antwerpen Linkeroever. Voor de eerste etappe van de GR5A Zuid (314 km) zouden we van Antwerpen Linkeroever naar Temse stappen, een traject van een 25-tal kilometer. We kozen ervoor om dit stuk andersom te wandelen en in Temse te starten richting Antwerpen.
We reisden met de trein via Sint-Niklaas naar het startpunt in Temse. Het station ligt op een paar honderd meter van de Scheldebrug in Temse waar het traject van het GR-pad passeert. Gewapend met de topogids en de GPS gingen we van start.
De GR volgt het pad op de Scheldedijk stroomafwaarts tot Rupelmonde. Aan onze linkerkant passeerden we eerst het natuurgebied Schouselbroek. De Schelde vormt hier de grens tussen Oost-Vlaanderen (linkeroever) en Antwerpen (rechteroever). Na een 4-tal kilometer bereikten we Steendorp, een deelgemeente van Temse. Deze plaats heeft zijn naam niet gestolen want er waren hier vroeger heel wat steenbakkerijen (eind 19de eeuw een 100-tal). Aan het in verval geraakte haventje van Steendorp liepen we voorbij bedrijfsgebouwen herinnerend aan deze nijverheid.
We volgden nog steeds de Schelde en kwamen in Rupelmonde, het geboortedorp van filosoof en cartograaf Mercator.Hier verlieten we de rivier en liepen door het dorp en passeerden enkele bezienswaardigheden: een oude watermolen (getijdenmolen met het grootste binnenwaterrad van ons land) en de Graventoren. Centraal op het marktplein bij de mooie Onze-Lieve-Vrouwekerk staat het standbeeld van de wereldberoemde aardrijkskundige.
Daarna ging het richting Bazel, net als Rupelmonde een pareltje en een deelgemeente van Kruibeke. Ik herinnerde mij het plaatsje van een vroegere tocht (in 2008) vanuit Kruibeke. Het dorp heeft een pittoreske dorpskern en men kan er het kasteel “Wissekerke” bezoeken.
In het cafetaria van het museum “De Schuur” namen we een korte pauze. We verlieten het dorp via een prachtige Lindendreef, de vroegere toegangsweg naar het kasteel.
Daarna maakten we kennis met de “bolle” akkers rond Kruibeke, een stukje Waasland. De drukke autoweg tussen Gent en Antwerpen was nooit veraf en we kwamen wat later bij de Geniekazerne in Burcht. Nu waren we in de provincie Antwerpen. Wat verder, in de dorpskom van Burcht, verloren we eventjes de wit-rode markeringen van het GR-pad uit het oog. Bij de Burchtse Weel kwamen we terug op het juiste pad.
Het laatste deel van de tocht ging langs de linkeroever van de Schelde via de Beatrijslaan. Voor ons zagen we de toren van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. Bij de Kennedytunnel staken we de drukke Antwerpse ring over en liepen voorbij het Galgenweel. Na 26 km bereikten we bij Linkeroever de voetgangerstunnel onder de Schelde.
We pauzeerden eventjes en ik proefde van het Antwerpse bier bij uitstek : De Koninck. Via de voetgangerstunnel liepen we door de Antwerpse binnenstad terug naar het station. We lieten niet na eventjes rond te slenteren op de zaterdagmarkt aan de Stadsschouwburg en liepen nog eventjes binnen in de bruine kroeg “’t Oud Arsenaal”.
Tijdens de volgende etappe op de GR5A Zuid plannen we om van Temse naar Dendermonde te stappen.

Fotoreportage : Foto’s Temse-Antwerpen 07032015

 
 
Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.