22 maart 2015 : Ieper (34 km)

In Flanders Fields : tussen Ieper en Steenstraete

West-Vlaamse Wandeldag : Dwars door de Frontstreek

Parkoers : Ieper-Brielen-Boezinge-Zuidschote-Steenstraete-Boezinge-Ieper

Vanuit de startplaats in Ieper ging het via de site “John McCrae” over rustige en landelijke wegen naar Brielen en Boezinge. Het parkoers leidde mij vanuit Boezinge naar het gehucht Steenstraete, gelegen langs het kanaal Ieper-Ijzer, op de grens van Zuidschote en Bikschote.
Bijna honderd jaar geleden, op 22 april 1915, vielen hier aan het front in Steenstraete heel wat slachtoffers toen het Duitse leger het giftige chloorgas gebruikte. Enkele gedenktekens herinneren aan deze wrede gebeurtenis. Het verzoenings- of vredeskruis werd in 1961 opgericht ter vervanging van het vroegere monument dat de slachtoffers van de gasaanval herdacht. Dit monument werd door de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog vernield.
Vanuit Steenstraete stapte ik langs het kanaal Ieper-Ijzer terug naar Boezinge. Onderweg passeerde ik de sluis van Boezinge-Sas.
Daarna volgde de terugweg naar Ieper over een stukje van de oude spoorwegbedding tussen Ieper en Boezinge (vroegere spoorlijn Torhout-Ieper). Bij het Bard Cottage Cemetery stak ik de drukke Diksmuidseweg over en kwam zo terug bij het kanaal en wat later bereikte ik de site “John McCrae” en het Essex Farm Cemetery. Op deze plek schreef de Canadese militaire arts John McCrae het beroemde gedicht “In Flanders Fields”.
Het laatste deel van de wandeltocht stuurde mij doorheen de Ieperse binnenstad. Via de Veemarkt en het Astridpark kwam ik op de Grote Markt met de imposante Lakenhalle en Belfort.
Bij de Menenpoort kwam ik bij de Ieperse vestingen. Onder de Menenpoort wordt iedere avond de Last Post geblazen. Weldra (op 9 juli 2015) zal dit voor de 30.000ste keer gebeuren.
Het mooie wandelpad over de Ieperse vestingen (vestingroute) bracht me tot bij het cultureel centrum “Het Perron” en via het Scholierenpad bereikte ik opnieuw de startplaats.

Hier de fotoreportage van de wandeltocht : Ieper 22 maart 2015

 
 
 
Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.