19 oktober 2020

14 maart 2015 : Temse – Dendermonde (GR5A Zuid) (31 km)

Wandeling door Klein-Brabant en Scheldeland

Parkoers : via Bornem-Branst-Mariekerke-Moerzeke-Kastel-Baasrode-Vlassenbroek-Dendermonde

Net zoals vorige week namen we de trein naar Temse. Het einddoel van de tocht was deze keer Dendermonde.
In Temse moesten we onmiddellijk de Schelde oversteken via Temsebrug. Deze brug is 365 meter lang en de laatste brug over de Schelde richting zee. Zo kwamen we in Bornem en Klein-Brabant, een streek gevormd door de gemeenten Bornem, Sint-Amands en Puurs.
Via onverharde paden stapten we door een mooi natuurgebied naar Branst en onderweg bemerkten we paaltjes van het wandelnetwerk “in het land van Stille Waters”. We passeerden het kasteeldomein Marnix van Sint-Aldegonde (het kasteel zelf konden we niet zien) en de Oude Schelde, nu een waar paradijs voor hengelsporters.
In Branst liepen we door enkele wijken en kwamen weldra in Mariekerke. Het vissersdorpje van weleer heeft een scheepvaartmuseum en er is jaarlijks een palingfestival.
Het mooie kerkje is prachtig gelegen in een binnenbocht  op de oostelijke Scheldedijk. Het was bijna middag en voor het kerkje was de repetitie bezig van het passiespel “Kristus aan de Schelde”, dat hier vijfjaarlijks wordt opgevoerd www.passiespel-mariekerke.be.
We waren net op tijd voor het veer dat ons naar de andere oever bracht. We bedankten de veerman met een fooi en vervolgden de tocht over de Scheldedijk en dan richting Moerzeke en Kastel. We waren nu op het grondgebied van Hamme. Hier moesten we opnieuw het veer nemen naar Baasrode. Deze keer hadden we wat minder geluk en moesten we een kwartuurtje wachten. Van Baasrode ging het daarna naar het schilderachtige polder- en kunstenaarsdorpje Vlassenbroek, een deelgemeente van Dendermonde. In het dorpje staat het mooie gotische Sint-Gertrudiskerkje.
We dronken iets in “’t Ateljeeken” en stapten na een halfuurtje via de Scheldedijk naar Dendermonde, de stad van het Ros Beiaard en de vier Heemskinderen. Via het mooie stadscentrum, de Grote Markt en langs de Oude Dender en de visvijvers stapten we naar het station.

In Dendermonde proefden we bij Salvatore Parafioriti (Il Tuo Finesse) nog enkele Italiaanse specialiteiten. Heel lekker.

In april zullen we de tocht over de GR5A vervolgen. Normaal is Welle dan het eindpunt (25 km).

De foto’s van Patrick : Temse-Dendermonde 14032015
Mijn foto’s : Temse – Dendermonde GR5A 14 maart 2015
Website toerisme Klein-Brabant : www.toerismekleinbrabant.be
Website Scheldeland : www.scheldeland.be

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

One thought on “14 maart 2015 : Temse – Dendermonde (GR5A Zuid) (31 km)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.