14 maart 2015 : Temse – Dendermonde (GR5A Zuid) (31 km)

Wandeling door Klein-Brabant en Scheldeland

Parkoers : via Bornem-Branst-Mariekerke-Moerzeke-Kastel-Baasrode-Vlassenbroek-Dendermonde

Net zoals vorige week namen we de trein naar Temse. Het einddoel van de tocht was deze keer Dendermonde.
In Temse staken we de Schelde over via de Temsebrug. Deze brug is 365 meter lang en is de laatste brug over de Schelde richting zee. Zo kwamen we in Bornem en Klein-Brabant, een streek waarvan de gemeenten Bornem, Sint-Amands en Puurs deel uit maken.

Via onverharde paden leidden ons door een mooi natuurgebied naar Branst. Hier en daar bemerkten we houten paaltjes van het wandelnetwerk “in het land van Stille Waters”. We passeerden voorbij het kasteeldomein Marnix van Sint-Aldegonde (het kasteel zelf konden we niet zien) en de Oude Schelde. Deze vroegere Schelde-arm is nu een waar paradijs voor hengelsporters.

In Branst doorkruisten we enkele wijken en bereikten weldra Mariekerke. Het vroegere vissersdorpje heeft een scheepvaartmuseum en er is jaarlijks een palingfestival.
Het mooie kerkje van Mariekerke is prachtig gelegen in een bocht  op de oostelijke Scheldedijk. Het was rond het middaguur toen we er passeerden en voor het kerkje was de repetitie aan de gang van het passiespel “Kristus aan de Schelde”, dat hier vijfjaarlijks wordt opgevoerd: www.passiespel-mariekerke.be.

We waren net op tijd voor het veer dat ons naar de andere Scheldeoever bracht. We bedankten de veerman met een fooi en vervolgden de tocht over de Scheldedijk richting Moerzeke en Kastel. We waren nu op het grondgebied van Hamme. Hier moesten we opnieuw het veer nemen naar Baasrode. Deze keer hadden we wat minder geluk en moesten we een kwartuurtje wachten.

Van Baasrode ging het daarna naar het kleine en schilderachtige polder- en kunstenaarsdorpje Vlassenbroek, een deelgemeente van Dendermonde. In het dorpje staat het mooie gotische Sint-Gertrudiskerkje.
We dronken iets in “’t Ateljeeken” en stapten daarna over de Scheldedijk naar Dendermonde, de stad van het Ros Beiaard en de vier Heemskinderen. Via het mooie stadscentrum, de Grote Markt, de Oude Dender en de visvijvers bereikten we het station.

In Dendermonde proefden we bij Salvatore Parafioriti (Il Tuo Finesse) nog enkele Italiaanse specialiteiten. Heel lekker.

In april zullen we de tocht over de GR5A vervolgen. Normaal is Welle dan het eindpunt (25 km).

De foto’s van Patrick : Temse-Dendermonde 14032015
Mijn foto’s : Temse – Dendermonde GR5A 14 maart 2015

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Eén gedachte over “14 maart 2015 : Temse – Dendermonde (GR5A Zuid) (31 km)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.