18 januari 2015 : Diksmuide (20 km)

Langs de Ijzer en door de Ijzervlakte en het weidse, vlakke polderlandschap van Beerst Blote.

4 daagse ijzer diksmuide 003
 

Het eerste deel van de wandeling ging in de richting van Kaaskerke en ik passeerde heel wat plaatsen en monumenten die herinneren aan de Groote Oorlog. Het parkoers maakte eerst een ommetje via de Grote Markt van de Boterstad met het beeld van het “Manneke uit de Maene”, het symbool van de Vlaamse volksalmanak. Bij de Ijzertoren, met de vredesboodschap “Nooit meer Oorlog”, kwam ik bij de “Frontzate”, de vroegere spoorlijn van Diksmuide naar Nieuwpoort, die een belangrijke rol speelde tijdens de Eerste Wereldoorlog.
Vanuit Kaaskerke bereikte ik de Ijzerdijk over het pas aangelegde en vorig jaar ingewandelde “stiltepad”. Langs de boorden van de Ijzer wandelde ik zo terug naar Diksmuide.
Daarna vervolgde ik de tocht langs de andere oever van de Ijzer. Wat verder passeerde ik de “Dodengang” en zijn bezoekerscentrum aan de overkant van de stroom. Het Belgische leger had zich hier achter de Ijzer of “Bachten de Kupe” teruggetrokken en verdedigde zich vanuit loopgraven tegen de Duitse bezetter. Rechts van mij lag de weidse polder “Beerst Blote”, zo genoemd vanwege zijn kaalheid en gebrek aan hoge begroeiing. Doorheen deze polders stapte ik naar de rustpost in het polderdorp Beerst. Na een korte stop wandelde ik terug richting Ijzertoren en Diksmuide. Het monument fungeert als baken in de Ijzervlakte en kan door wandelaars, die op stap zijn in de polders rond Diksmuide steeds worden gebruikt als oriëntatiepunt.
Op de terugweg merkte ik de kerkjes van Vladslo en Esen op. Aan het gehucht “De drie Musschen” bereikte ik de Handzamevaart. Na 20 km kwam ik terug bij de brandweerkazerne, die dienst deed als startzaal.
Meer dan 1000 wandelaars hadden de regen en het gure winterweer getrotseerd.

Mijn fotoreportage : Diksmuide 18 januari 2015

 
 
 
 
 
 
Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.