26 december 2014: De Klinge – Antwerpen (GR5A Noord) (37km)

GR-tocht door het Waasland en de Scheldepolders

Tiende en laatste etappe van de GR5A Noord (De Panne – Antwerpen).

Op 25 oktober waren we aangekomen in de grensgemeente De Klinge (verslag). Deze deelgemeente van Sint-Gillis-Waas was dus vandaag het vertrekpunt van onze tocht door het Waasland naar Antwerpen Linkeroever.

We namen de trein naar Sint-Niklaas en vanuit Sint-Niklaas de lijnbus naar De Klinge. Doordat we in het station Gent Sint-Pieters onze aansluiting misten, konden we onze wandeling pas starten om 10h20.
De tocht ging over het grondgebied van Meerdonk, Verrebroek, Melsele en Zwijndrecht naar Antwerpen Linkeroever en liep grotendeels parallel (of naast) de drukke E34 (autoweg Antwerpen- Knokke). Het lawaai van het voorbij razende verkeer was dus nooit veraf.

Bij het begin van de tocht stapten we over de Groenendijk en Krekeldijk en bereikten het Saleghem Krekengebied en het Panneweel. Wat verder stapten we voorbij het kunstwerk “Free the foxes”. Deze beeldengroep, opgesteld in de Wase Scheldepolders, stelt een ridder voor, die uitkijkt in de richting van de kerncentrale van Doel, en vergezeld van poolvossen.

Voor ons zagen we de kerktoren van Verrebroek, een deelgemeente van Beveren, en de koeltorens van de kerncentrale van Doel.
Nadat we de autoweg E34 hadden overgestoken, liepen we in de richting van Melsele (Beveren). Er wordt hier heel wat fruit geteeld en we stapten voorbij grote fruitboomgaarden.
Na 14 km bereikten we de wijk Gaverland in Melsele. Sedert 1511 is er hier een bedevaartsoord (OLV van Gaverland) en we bewonderden de vrij indrukwekkende Gaverlandkapel. In Kafee De Mops hielden we een  korte stop en een halfuurtje later vervolgden we de tocht.

Weldra kwamen we bij de schans Halve Maan op de grens tussen Melsele en Zwijndrecht. Het is een overblijfsel van een militaire verdedigingspost langs  de 19de eeuwse fortengordel rond Antwerpen. We stopten eventjes in de kantine van de plaatselijke vissersclub.

We naderden nu snel de Antwerpse metropool en stapten eerst door het Vlietbos en via de Blancefloerlaan bereikten we het natuurgebied Middenvijver met de grote open, kale vlakte. Voor ons bemerkten we de flatgebouwen van Antwerpen Linkeroever.
Via het Sint-Annabos bereikten we de Schelde en het strand van Sint-Anneke met zijn talrijke horecazaken, het openluchtzwembad, de molen en de jachthaven.

Vanaf de linkeroever van de Schelde genoten we van het prachtige zicht op de skyline van Antwerpen-stad.
Na  32 km GR-wandelen, bereikten we de ingang van de Sint-Annatunnel. We gingen nog tevergeefs op zoek naar de GR-wandelboom. Door de bijna 600 meter lange voetgangerstunnel stapten we naar het centrum van de Sinjorenstad. We namen er nog de tijd om wat te drinken vooraleer we naar het station stapten.
In 2015 plannen we om via de GR5A Zuid terug te stappen naar De Panne (GR 5A Wandelronde van Vlaanderen).

De fotoreportage : De Klinge – Antwerpen 26122014

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.