11 oktober 2014 : Sas van Gent – Zuiddorpe (GR5A Noord) (22 km)

Wandelen op de grens met Zeeuws-Vlaanderen

Parkoers : Sas van Gent – Westdorpe – Canisvliet – Zelzate – Wachtebeke (Overslag) – Zuiddorpe

Vorige week waren we gestopt in Sas van Gent, door de bevolking hier gewoon “Sas” genoemd. Dus was dit plaatsje het vertrekpunt van onze tocht. Het einddoel was het Zeeuwse dorpje Zuiddorpe, een deelgemeente van Terneuzen. Vooraleer we startten, dronken we eerst een koffie in de gelagzaal van een plaatselijke bakkerij.

Sas van Gent is gelegen langs het kanaal Gent-Terneuzen en via de reusachtige draaibrug (volgens bepaalde bronnen de langste van Europa ?) staken we onmiddellijk het kanaal over en kwamen zo in Westdorpe. Ondertussen vielen de eerste regendruppels en werden de paraplu’s bovengehaald.

We passeerden het boerderijrestaurant “De Baeckermat” met landwinkel. Men kan er allerlei streekproducten kopen, en na de tocht keerden we terug om nog iets te eten en te drinken.(http://www.debaeckermat.nl/).

Toen we Westdorpe verlieten, kwamen we bij het natuurgebied Canisvliet. De Canisvlietse kreek stond vroeger in verbinding met de Westerschelde. We stapten door de mooie natuur en langs de mooie kreek. Onze wandelschoenen waren doorweekt van het natte gras. Het bleef verder regenen en het regenweer zou aanhouden gedurende de hele wandeling. Toen we het natuurgebied verlieten, kwamen we opnieuw in België (Zelzate). Wat later bereikten we het kanaaltje de Langelede op het grondgebied van Wachtebeke en via enkele prachtige veldwegen wandelden we naar Overslag. De grens loopt hier dwars door het dorp. Er staan een aantal grenspalen en we vonden zelfs een “Oostenrijkse” grenspaal uit 1770. Zo kwamen we terug in Nederland en volgden de Rode Sluisweg en wat later de Kloosterweg tot bij de Hazelarenhoek.

Hier eindigde onze tocht op de GR5A Noord en na een 10-tal minuten bereikten we het mooie marktpleintje met de lindebomen van Zuiddorpe. Na de tocht lesten we onze dorst in het plaatselijke café “’t Gemeentehuis”. Ondertussen was het opgehouden met regenen en scheen de zon.

In de “Baeckermat” in Westdorpe proefden we nog van een abdijbier “Bonifacius”


Mijn fotoreportage : Foto’s GR5A Noord naar Zuiddorpe 11 oktober 2014


De foto’s van Patrick : Patrick 11 oktober 2014

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.