6 september 2014 : Lapscheure – Brugge (GR5A) (27km)

GR5A Noord :Zwerftocht door het Brugse Ommeland en het land van Tijl en Nele.

We parkeerden de wagen bij het station in Brugge en namen de bus naar Breskens tot in Westkapelle. Daar stapten we na een wachttijd van 45 minuten over op de belbus naar Lapscheure.
In deze deelgemeente van Damme, gelegen op een boogscheut van Sluis, begon de tocht die ons terug naar Brugge zou leiden. We vertrokken via de Zeedijk tot bij de Blauwe Sluis en zagen de contouren van het vestingstadje Sluis. Aan de andere kant van de dijk ligt “het Lapscheurse Gat”, dat de grens vormt tussen België en Nederland.
Bij de Sint-Donaashoeve kwamen we bij de Damse Vaart. Op deze plaats kun je met de “Kobus”, een zelfbedieningspont de Vaart oversteken. Dit werd ons echter bespaard en we wandelden verder over de met gras begroeide vaartdijk tussen de krom gewaaide populieren tot Hoeke, de kleinste deelgemeente van Damme. Hier staken we het kanaal over en via de Krinkeldijk, die door het polderlandschap slingert, wandelden we naar het mooie dorpje Oostkerke met de platte kerktoren en zijn witgeschilderde huizen.
We passeerden het kasteel van Oostkerke en via een onverharde weg, afgezoomd met knotwilgen bereikten we opnieuw de Damse Vaart bij de Sifons, waar de Vaart en de Stinker en Blinker elkaar kruisen. Op weg naar Damme passeerden we nog het natuurreservaat “Romboutswerve” en de historische site “Verbrand Fort”, dat werd aangelegd om Damme en Brugge te beschermen.
In Damme namen we de tijd om eventjes uit te rusten en op een terrasje proefden we een “Uilenspiegelbier”.
We vervolgden wat later de tocht en liepen dwars door het historische stadje en daarna over de stadsvesten. We volgden daarna het Zuidervaartje tot bij de Dampoort, een vroegere stadspoort van Brugge.
We bleven de Brugse Vesten volgen en kozen dan voor het traject dwars door de prachtige, historische binnenstad. Op de Grote Markt was het heel druk en de toeristen liepen elkaar voor de voeten. Wat een verschil met de rust van het vlakke polderland.
De volgende tocht op de GR5A Noord zal ons tot Watervliet, een dorpje in het Meetjesland, leiden.
Traject : Lapscheure – Watervliet

Het traject op RouteYou : Lapscheure – Brugge

Mijn foto’s : Lapscheure-Brugge
De foto’s van Patrick : Lapscheure-Brugge

 
Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.