20 september 2014 : Stavele (26km)

Wandelnetwerk Ijzervallei

Met gebruik van de site www.wandelknooppunt.be had ik een parkoers gemaakt van een 25-tal kilometer via de knooppunten van het wandelnetwerk Ijzervallei en de track had ik op mijn wandel-GPS opgeladen.

We vertrokken aan de kerk van Stavele bij knooppunt 49. Er hing een dichte mist over de velden en akkers van de Westhoek. Via het gehucht Waayenburg, gelegen tussen Krombeke en Roesbrugge-Haringe, wandelden we naar Haringe, een dorpje  aan de Belgisch-Franse grens. Er werd vroger in deze streek heel wat gesmokkeld of “geblauwd”. We passeerden het monument van “Karel de Blauwer” en namen na 9 km een eerste rustpauze in het café “Sint-Joseph”. We dronken er een koffie en maakten een praatje met de cafébaas.

We vervolgden wat later de wandeling en kwamen bij de “Ey Becque” of Heidebeek die hier de grens vormt tussen België en Frankrijk. Daarna wandelden we een heel tijdje in Frankrijk en bij het gehucht “Kruystaete” staken we de Ijzer over en stapten we naar het Franse grensdorpje Oost-Cappel. Aan de grenspost zit douanier Camiel voor de deur van het geklasseerde schuilhuisje. In de herberg “’t Kappeltje” dronken we een Picon.

Bij het verlaten van Oost-Cappel liepen we een tijdje “op de Schreve” en bereikten wat later Roesbrugge. Via het jaagpad langs de oevers van de Ijzer stapten we terug naar Stavele. Aan onze linkerkant zagen we het kerkje van Beveren aan de Ijzer en de witte Brouckmolen.

We sloten de wandeltocht af met een Sint-Bernardus op het terras van “’t Hof van Commerce”, een herberg en eetcafé gelegen naast de Stavelebrug.

Het parkoers : Stavele 20 september 2014

Enkele foto’s : Stavele 20 september 2014
De foto’s van Patrick : Stavele 20 september 2014

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.