9 augustus 2020

13 september 2014 : Lapscheure – Sint-Margriete (GR5A Noord) (20km)+ 9 km naar Eeklo

GR5A Noord : Lapscheure – Sint-Margriete door het Meetjesland

We planden om via de GR5A van Lapscheure naar Watervliet te stappen. De auto parkeerden we aan het station van Eeklo. Met de lijnbus “Gent-Brugge” en de belbus vanaf Sijsele bereikten we Lapscheure. We begonnen de tocht aan dezelfde bushalte (Hoogstraat) als vorige week maar deze keer wandelden we in de andere richting.

We stapten over mooie onverharde veldwegen door het vlakke, uitgestrekte polderlandschap. Bij de grenspaal 354 kwamen we in Nederland. De Papenkreek, een smalle waterloop, vormt hier de grens tussen België en Nederland. We wandelden door de Papenpolder, een polder ten westen van het Nederlandse stadje Aardenburg.

Wat later staken we de grens terug over en bereikten het pittoreske Maldegemse grensdorpje Middelburg. Op het marktpleintje staat een schandpaal, waaraan vroeger zondaars werden vastgebonden en zo door iedereen konden worden bespot. In Convent Santa Clara, een vroeger kloostergebouw van de Arme Klaren, en nu ingericht als praat- en sneukelkroeg, lasten we een eerste pauze in. We proefden er een blonde “Bladelin”, een bier genaamd naar de stichter van het stadje Pieter Bladelin.

We vervolgden daarna de tocht door de grensstreek via kleine paadjes, die vroeger veel door smokkelaars werden gebruikt. Het traject van de GR5A loopt hier samen met het Grenslandpad, een Nederlands lange-afstandspad van Sluis naar Thorn in Limburg.(Grenslandpad)

In het gehucht Strobrugge bereikten we het Leopoldkanaal met zijn mooie hoge bomenrijen langs de oevers. We passeerden regelmatig paaltjes van de knooppunten van het wandelnetwerk Meetjeslandse Kreken (meer info) en bij de Oosthoekbrug staken we het kanaal over. Deze brug is eigenlijk een Baileybrug, een militaire noodbrug, die werd achtergelaten door de Canadezen bij de bevrijding in 1944.

In Sint-Laureins probeerde ik tevergeefs de belbus te reserveren. Verder wandelend langs het kanaal overlegden we hoe we het best het station in Eeklo zouden bereiken. Aangekomen bij “Fred’s café” namen we zoals gepland een pauze en dronken een Augustijn. Bij het café was er een bushalte en we besloten om onze tocht (na 20 km) te staken. Een vriendelijke dienster in het café legde ons uit hoe we te voet het best in Eeklo geraakten. Mijn wandel-GPS gaf 10 km aan en na een halfuurtje begonnen we onze terugweg naar de hoofdstad van het Meetjesland.

Het werd een mooie tocht door het platte Vlaanderland dat Jacques Brel bezong in het chanson “Marieke” : “entre les tours de Bruges et Gand.”

 

“Fred’s café” zal dus de startplaats zijn van onze volgende etappe op de GR5A Noord met als bestemming het Nederlandse grensdorpje Sas van Gent.

GR5A Noord : GR5A Noord

Mijn foto’s van de tocht : Lapscheure – Sint-Margriete 13 september 2014

De foto’s van Patrick : Lapscheure 13 september 2014

Grenspaal 354
Leopoldkanaal
Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.