23 augustus 2014: Evin – Malmaison (Fr) (22km)

Tocht in de vroegere mijnstreek rond Douai.

De sporen uit het verleden van deze mijnstreek in het Noorden van Frankrijk zijn hier nog zeer herkenbaar : schachtbokken, terrils en cités. Het vroegere mijngebied staat zelfs sedert 2012 op de werelderfgoedlijst van de UNESCO als waardevol cultureel landschap. De laatste steenkoolmijn werd hier pas gesloten in 1990 (Oignies).

De GPS-track van de tocht had ik gedownload van de site : tracegps.com. We startten vanuit Evin – Malmaison  bij de terrils 109 en 113. We wandelden langs steenbergen en over de vroegere mijnterreinen en bewonderden de prachtige natuur die hier na de sluiting van de mijnen opnieuw zijn gang kon gaan.

Het parkoers van de tocht was grotendeels uitgepijld en er staan ook heel wat informatieborden. In de omgeving van Ostricourt waren alle bepijlingen verdwenen. Het is dus aan te raden om vooraf het traject op te laden op de GPS. Tussen Ostricourt en Leforest wandelden we door het Bois de l’Offlarde en bereikten wat later de mijnwerkerswijk Cité du Bois in Leforest. Hier woonden heel wat Poolse kompels en hun gezinnen.

In het café aan het station van Leforest namen we een pauze. Via de gekanaliseerde Deule wandelen we terug naar de startplaats bij de schachtbok van Evin – Malmaison.

Het traject op RoutYou : Evin – Malmaison 23 augustus 2014

Mijn foto’s : Evin-Malmaison : 23 augustus 2014

Fotoreportage Patrick : Foto’s van Patrick 23 augustus 2014

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.