3 mei 2014 : Saint-Quentin – Noyon (47 km) : 4de etappe naar Parijs

De route (“Chemin Estelle” van Saint-Quentin naar Parijs via Compiègne) had ik gedownload van het internet (La Confrerie des amis de Saint Jacques à Compiègne) en op mijn GPS geladen. Het parkoers liep af en toe samen met de GR 655 (Brussel-Parijs).

We namen om 6h50 de trein in Noyon naar Saint-Quentin en begonnen onze tocht omstreeks 8h15.  We kwamen weldra bij het Canal de Saint-Quentin, dat we in zuidelijke richting volgden. Het jaagpad vormt hier de scheiding tussen het kanaal en de “prille” Somme. We passeerden een sluis en kwamen in Seraucourt-le-Grand, dat langs de Via Francigena ligt, de pelgrimsroute van Canterburry naar Rome.
Na zestien kilometer kwamen we in Artemps. Het was tijd voor een eerste korte stop. Maar een vriendelijke inwoner van het dorpje maakte ons duidelijk dat het café al een tijdje gesloten was. Na een korte babbel met de man vervolgden we onze tocht.

Vanaf Saint-Simon volgden we het Canal de la Somme tot bij Ollezy, ongeveer halverwege de tocht. We stapten verder via rustige wegen en veldwegen door het open en weidse landschap van Picardië en passeerden kleine dorpjes zoals Eaucourt, Brouchy en Collezy. Ook in Berlancourt was het café gesloten. Wat verderop in Guiscard, een 2-tal kilometer verderop hadden we meer geluk. Er was een bakkerij en we kochten een “baguette” en  in de “Bar des Voyageurs” konden we eventjes uitrusten, wat eten en een glaasje wijn drinken. Na bijna 35 km stappen hadden we dit dik verdiend. De bazin was een Bretoense en haar man was kapper-barman. Veel klanten kwamen er niet over de vloer want toen we een uurtje later vertrokken waren we nog steeds alleen in het café. We namen afscheid en vertrokken. Er bleven nog een 12-tal kilometer te stappen. Via enkele veldwegen bereikten we via Crisolles uiteindelijk Noyon.

Voor we de terugweg aanvatten, bezochten we nog eventjes het centrum van de stad en liepen nog eens binnen in de gotische kathedraal.
De volgende etappe zal ons van Noyon naar Compiègne brengen en is “slechts” 27 km lang.

Het parkoers : Chemin Estelle Saint-Quentin – Noyon

Mijn foto’s : Saint-Quentin naar Noyon

Foto’s van Patrick : Saint-Quentin – Noyon 3 mei 2014

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.